Напрежение в Йерусалим, чуват се експлозии, а "Хамас" твърди, че са изстреляли ракети по Израел в понеделник, задействайки предупредителни сирени в Йерусалим и близо до границата с Газа, в очевиден отговор на ранени повече от 300 палестинци при сблъсъци с израелската полиция пред джамия Ал Акса, съобщават "Ройтерс" и "Дойче веле". 

"Сега мога да чуя, че има някакъв удар", коментира кореспондентът на DW Таня Кремер, на живо от Йерусалим, когато сирените се включват и в града се чуват експлозии.

"Хамас" пое отговорност за нападението, заявявайки, че то се дължи на "израелски престъпления и агресия".

Израелските военни съобщиха, че от ивицата Газа е изстреляна противотанкова ракета. Военните съобщиха, че досега от Газа са изстреляни седем ракети, като повечето от тях падат в открити площи.

Сирени са включени и в южния град Сдерот. Бригадите "Ал-Кудс", въоръженото крило на групата "Ислямски джихад", заявиха, че са изстреляли 30 ракети по Сдерот.

Израелските военни съобщиха, че цивилно превозно средство е ударено от ракета от Газа, ранявайки един човек.

Турският президент Реджеп Ердоган в понеделник критикува Израел в нови коментари, заявявайки, че ще се мобилизира за борба с израелския "терор".

Ердоган направи коментарите по време на телефонем разговор с палестинския президент МахмудАбас и ръководителя на "Хамас" ИсмаилХание.

От кабинета на Ердоган заявиха, че турският лидер "ще направи всичко по силите си, за да мобилизира света, особено ислямския, за да спре терора и окупацията на Израел".

Ердоган е чест критик на Израел, като турско-израелските отношения се влошиха значително под негово ръководство.

Турция нахока Израел, че атакува палестинци

Турция нахока Израел, че атакува палестинци

"Светът трябва да действа, за да спре тази безкрайна израелска агресия"

"Хамас", паравоенната група, контролираща ивицата Газа, постави ултиматум на израелските власти. Групата настоява израелски войски да се изтеглят от Храмовия хълм и квартал Шейх Джара до 18 часа местно време или ще започне атаки срещу Израел.

На израелските сили е даден около час за отговор. Израелската армия спря голямо военно учение, за да се съсредоточи върху продължаващата криза.

Израелската полиция реши да ограничи марша "Денят на Йерусалим" днес следобед, като участниците нямаха право да преминават през Йерусалимската порта на Стария град и мюсюлманския квартал. Този ход има за цел да предотврати конфронтацията между израелските участници в марша и палестинците.

Съобщава се, че решението е на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

"Палестински радикали от ивицата Газа са изстреляли над 45 ракети по Израел", коментира говорител на израелската армията. "Израел гледа на ракетната атака срещу Йерусалим от ивицата Газа като много сериозна и няма да я остави без отговор".

Нови тежки сблъсъци между палестинци и израелски полицаи в Йерусалим
Обновена

Нови тежки сблъсъци между палестинци и израелски полицаи в Йерусалим

Полицията разпръсва тълпата с гумени куршуми, зашеметяващи гранати и сълзотворен газ