Федералната разузнавателна агенция (AFI) на Аржентина призова за разследване на бившия президент Маурисио Макри за предполагаемо шпиониране на повече от 400 журналисти, обяви източник пред АФП.

Десетки чуждестранни журналисти, включително и няколко от АФП, са в списък с хора, които са разследвани във връзка с проведените срещи на върха на Г-20 и Световната търговска организация в Буенос Айрес през 2017 г.

Оплакването е внесено в петък, а днес ще бъдат представени всички доказателства, каза източникът пред осведомителната агенция, пожелал анонимност.

Около 100 учени, бизнесмени и известни личности от гражданското общество също са в списъка. Свързаните със случая документи са открити в три досиета, озаглавени "2017", "Г-20 журналисти" и "Разни", в сейф в офиса на бившия директор на контраразузнаването към AFI.

Оплакването е внесено от Кристина Камано, която е получила задача от лявоцентристкия президент Алберто Фернандес да извърши проверка на разузнавателната агенция като част от реорганизация.

Според оплакването информацията включва "политически предпочитания, съобщения в социални медии, симпатии за феминистки групи, политическо или културно съдържание". Коментарите включват дали са "били критични към правителството" на Макри, който беше президент от 2015 до 2019 г.

В оплакването се казва още, че извършваните проверки на журналисти не са били разрешени от съда.

Макри е разследван и по друг случай. Той е обвиняван в шпиониране на политически съюзници и опоненти. Макри беше преследван за шпионаж и докато беше кмет на Буенос Айрес от 2007 до 2015 г., но случаят беше прекратен две седмици след поемане на президентството.