Нови документи показват, че бивш съветник на президента на Русия Владимир Путин има счупване на врата "малко преди да смъртта си" в хотелска стая във Вашингтон през 2015 г. Документите на съдебно-медицинската експертиза са публикувани от радио Свободна Европа в отговор на искане от преди близо две години за предоставяне на информация съгласно Закона за достъп до информация.

Бившият руски министър по печата Михаил Лесин е бил убит

Бившият руски министър по печата Михаил Лесин е бил убит

Аутопсията е показала удари от тъп предмет

В статията си радиото отбелязва, че няма ясни доказателства дали Михаил Лесин е убит. Той е бивш ключов съветник на Путин в началните години на управлението му.

Но радиото пояснява, че документите разкриват "най-точното научно описание" на смъртта, която е обвита в подозрение.

Официалната експертиза е, че 57-годишният Лесин инцидентно се е ударил в тъп предмет при неколкократно падане в стаята си, докато е бил в нетрезво състояние. Той е бил сам в стаята. Въпреки това все още има много неизвестни около смъртта му. Има неяснота и около кадрите от охранителните камери.

Има многобройни случаи с високопоставени руснаци, които внезапно умират или сериозно се разболяват в чужди държави.

Представител твърди, че счупването на врата обикновено е свързано с обесване или удушаване, но също така е възможно по време на аутопсия.

Лесин успява да натрупа състояние с компания, която създава през 90-те г. на миналия век. Компанията продава телевизионни реклами. След това той е съветник на Путин по медийната политика. Помага националната телевизия да стане под контрола на Кремъл. По-късно той основава световната медийна мрежа Russia Today, известна днес като RT. Но през декември 2014 г. внезапно подава оставка. Наблюдатели смятат, че е влязъл в пререкание с правителството на руския лидер.