Бивш съветник на американския лидер Доналд Тръмп нарече разследването на САЩ във връзка с евентуална руска намеса на президентския вот през ноември "комична измислица", съобщава АП.

Сенатска комисия, която разследва дали Москва се е намесила на изборите, е поискала от няколко съветници на Тръмп да предоставят информация за възможни контакти с руски официални лица или бизнесмени.

Бившият съветник на милиардера по външната политика Картър Пейдж нарече действията на Конгреса "разследване на комична измислица", но обеща да сътрудничи.

Комисията за разузнаване към Сената на САЩ иска бившият съветник по националната сигурност Майкъл Флин, стратегът от Републиканската партия Роджър Стоун и бившият председател на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт да предоставят информация и документи във връзка с разследването.

Двете комисии за разузнаване към Сената и Камарата на представителите, както и американското разузнаване и ФБР, разследват руски опити за оказване на влияние на президентските избори през 2016 г. Директорът на ФРБ Джеймс Коми обяви, че бюрото разследва естеството на всяка връзка между свързаните с кампанията на Тръмп лица и руското правителство, както и дали има някаква координация между усилията на Москва и кампанията на американския президент.

Стоун заяви, че ще изпълни искането на комисията.

Американските законодатели посочиха 9 и 19 май като крайни срокове за предаване на различни материали на Комисията за разузнаване към Сената.