Адвокатът на Радован Караджич заяви, че очаква клиентът му да бъде екстрадиран преди големия митинг, който крайната Радикална партия организира утре в подкрепа на обвинения във военни престъпления Караджич.

Организаторите смятат да осигурят автобусен превоз за всички поддръжници от цяла Сърбия и Босна, съобщи АП. Очаква се протеста да се превърне в кърваво стълкновение.

Говорителят на белградския съд Ивана Рамич съобщи, че не трябва да се спекулира с информацията за екстрадирането на Радован Караджич в понеделник.

Специалният съд за военни престъпления в Белград не е получил жалба от Радован Караджич против екстрадирането му в Хага, където той трябва да се изправи пред международния Трибунал за военни престъпления в бивша Югославия.

До края на работния ден днес в съда не е постъпила нито самата жалба, нито доказателство от адвоката на Караджич, че такова писмо е изпратено, каза още говорителката на съда Ивана Рамич.

Адвокатът на Караджич Светозар Вуячич заяви, че е изпратил жалбата в последния възможен момент късно в петък от Република Сръбска в Босна, опитвайки се да отложи екстрадирането.

Той обясни, че целта на пускането на жалбата в последния момент била бившият босненски сръбски лидер да бъде в Белград по време на големия митинг в негова защита.

По неофициална информация бившият босненски сръбски лидер ще бъде екстрадиран в Хага тази нощ, за да бъде изправен пред Трибунала за военните престъпления в бивша Югославия. Той ще бъде транспортиран със специален превоз, за да се предотвратят опити за покушение или опит за бягство.