През последните четири десетилетия тежките наводнения и други екстремни климатични явления са стрували на Европа около половин трилион евро, като най-засегнатите страни са Германия, Франция и Италия, пише "Гардиън".

Между 90 000 и 142 000 смъртни случая се дължат на свързани с климата събития през периода 1980-2020 г. Преобладаващата част от тях са причинени от горещини.

Данните, публикувани от Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) в четвъртък, не показват ясна тенденция за ръст на загубите през десетилетията от въздействието на климатичната криза. Това е така, защото икономическите последици обикновено се концентрират в няколко големи събития - над 60% от икономическите загуби са причинени от едва 3% от метеорологичните събития през периода - а те могат да се случат навсякъде и да предизвикат коренно различни резултати.

"Няма ясен модел за най-екстремните събития - те все още са случайни до голяма степен. Но адаптацията е в ход и оказва влияние", коментира Вутер Ваневил от ЕАОС, един от водещите автори на проучването.

По думите му фактът, че загубите не се увеличават, не бива да кара хората да се успокояват. Те трябва да са наясно, че нараства нуждата от адаптирането на инфраструктурата и подготовката за екстремни климатични условия, които вероятно ще стават все по-чести и интензивни с напредването на климатичната криза и повишаването на температурите.

Най-сериозните икономически щети са причинени от "хидрологични" събития - предимно наводнения - на които се дължат до 44% от загубите, следвани плътно от щетите от "метеорологични" събития - предимно бури - които са отговорни за около 39% от загубите.

Последните седем години - най-горещите в историята на света

Последните седем години - най-горещите в историята на света

През 2021 г. температурите са били с 1,11°C над прединдустриалните нива