Президентът на Еквадор Рафаел Кореа заяви, че „инцидентът" с Великобритания е преодолян, предадоха информационните агенции.

Изказването беше направено във връзка с възникналото напрежение между двете страни по случая с основателя на сайта WikiLeaks Джулиан Асанж и вероятността английската полиция да влезе в посолството на Еквадор в Лондон.

Припомняме, от 19 юни Асанж се намира в дипломатическата мисия на латиноамериканската страна. Той поиска убежище, за да избегне екстрадиция в Швеция, където е обвинен за изнасилване.

Еквадор му предостави политическо убежище на 16 август.

В отговор на това британското външно министерство уведомително писмо, в което се напомня, че по силата на Закона за дипломатическите и консулските помещения от 1987 г., сградата на посолството може да бъде лишена от дипломатическия си статут.

Появиха се коментари, че е възможно в посолството да влезе полиция, което впоследствие беше отречено от британските власти.

По думите на Кореа, Еквадор смята, че инцидентът е груба грешка от страна на британската дипломация.  Той заяви, че му е предадено ново писмо от британското външно министерство, в което се посочва, че не е ставало дума за влизане със сила в посолството.