По-лошо е било само 1917 г., когато Вашингтон беше принуден да затвори своето посолство в Москва заради болшевката революция, пише кореспондентът на испанския в. "Ел Мундо" Хавиер Колас.

"Путин реши да намали персонала на дипломатическата мисия на САЩ в Русия със 755 души, които преди 1 септември трябва да напуснат страната. Това е просто жестока мярка - да се намали броят на дипломати с 62%. Това е безпрецедентно. Това е не само един шамар за Доналд Тръмп лично, но също така и удар на възможностите на дипломатическия корпус във Вашингтон, които до голяма степен са намалени. В допълнение, САЩ престанаха да използват имението в Серебряни бор и няколко склада, "пише Хавиер Колас.

Путин гони 755 американски дипломати

Путин гони 755 американски дипломати

Кремъл конфискува вила и склад на посолството на САЩ

Кореспондентът подчерта, че "тази мярка е отговорът на Кремъл за експулсирането от Барак Обама на 35 руски дипломати от Америка, и затварянето на две комплекся, един - в Мериленд, а вторият - в Ню Йорк през декември 2016.

Путин бавеше отговора с надеждата, че Доналд Тръмп, който зае президентския пост, ще отмени санкциите. Но затоплянето, което той се опитваше да получи, беше неуспешно, с изключение на Сирия, където главата на Белия дом развърза ръцете на Русия. "

Кремъл: Твърденията за „тайна” среща Тръмп-Путин са шизофрения

Кремъл: Твърденията за „тайна” среща Тръмп-Путин са шизофрения

Според Песков информацията е "абсурдна"

"В Москва вече осъзнаха, че да се разчита на Тръмп като човек, който е способен на рестартиране на руско-американските отношения, не е необходимо: на американския президент му се налага да жертва своето поведение на външнополитическата сцена с цел да реши вътрешно-политически проблеми, и на първо място - да остане в поста си" - обобщава журналистът.

За Русия търговските и икономическите контакти с САЩ спират да имат първостепенно значение, и отношенията с Европейския съюз са на преден план. На свой ред, САЩ с новите си антируски санкции бута само Москва към прегръдката на Брюксел.