Излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване в Азия през последните пет години е с маса два пъти по-голяма от Хеопсовата пирамида. Това става ясно от доклад на Университета ООН, цитиран от ДПА.

Увеличената употреба на електрическо и електронно оборудване е довела до 12,3 милиона тона електрически и електронни отпадъци в Камбоджа, Китай, Хонконг, Индонезия, Япония, Малайзия, Филипините, Сингапур, Южна Корея, Тайван, Тайланд и Виетнам, според доклада.

Само Китай двойно повече боклуци е отделил между 2010 и 2015 година - 107% или 6,7 милиона тона, се отбелязва още в доклада "Regional E-waste Monitor: East and Southeast Asia."

Хонконг е на първо място пък по глава от населението с 21,7 килограма на човек през 2015 година. Камбоджа е на противоположната страна - 1,1 килограма на човек.

Повече уреди, по-голямо потребление и по-бърза замяна на техниката са допринесли за увеличението на излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване, поясняват авторите на изследването.

Изразява се безпокойство около незаконното изхвърляне и складиране на такива отпадъци, което е свързано и с редица опасни заболявания за човека, включително намаляване на капацитета на белия дроб, промени във функцията на щитовидната жлеза и други.