Наблюдатели отбелязват мълчанието на ислямския режим в Иран в последните месеци.
Отбелязва се фактът, че аятоласите в Иран не тръгват по пътя на бързата и решителна разправа с опозицията както Китай.

В своя статия холандското издание Elsevier твърди, че този феномен може да бъде обяснен, пише Mig.news.

Ирански дисидент посочва, че иранските военни са излезли преди няколко дни с открито писмо към управляващия елит в страната. В него военните заплашват с метеж, ако властите предприемат репресии спрямо народа.

Писмото е от 10 декември, било е предоставено на някои от иранските медии и публикувано в някои от опозиционните сайтове.
Става въпрос за противопоставянето между управляващи и опозиция, което избухва периодично и стига до насилие след изборите за президент от лятото на тази година.
Последните сблъсъци в столицата бяха само преди няколко дни.

Ние воювахме заедно с нашите братя от корпуса на Стражите на ислямската революция, в защитата на народа, страната и честта на нашата нация от иракската агресия. Немислимо е корпусът на стражите на ислямската революция да обърне своето оръжие срещу собствения си народ.

Интересно е това, че в писмото се акцентира върху честта на нацията и не са упоменати никакви „ислямски ценности", посочва още иранският дисидент в Холандия. Според него писмото е кротко, но мощно предупреждение.

Армията се явява като защитник на нацията и ние никога няма да тръгнем срещу собствения си народ в името на политически интереси. Ние трябва да останем верни да едно от задълженията си - да не се месим в политиката, се посочва още в отвореното писмо.

Най-силното предупреждение обаче идва след това: „Ние няма да стоим на страна, ако нашите съграждани станат жертва на тиранията. Затова и предупреждаваме онези гвардейци, които предават паметта на нашите шахиди, и всеки който би решил да атакува нашите съграждани, техния живот, собственост и свобода - че ще срещнат нашия твърд отпор".

Според статията опитът на аятолах Хаменей да арестува опозиционни офицери може да доведе моментално до бунт в казармите на стражите на иранската революция.

Писмото е подписано от представители на почти всички елитни части на иранската армия. Иронията е в това, че преди 30 годиниименно поддръжката на офицерите от ВВС, формулирали текста, беше решаваща за Ислямската революция.