В четвъртък кралица Елизабет се появи за първи път публично след блокадата за коронавируса през март, посещавайки военното изследователско съоръжение в Портън Даун, съобщава "Ройтерс".

94-годишният монарх, прекарал националната блокада на Великобритания в замъка Уиндзор, изпълняваше официалните си задължения дистанционно чрез видео връзка или телефон в двореца си, откакто бяха въведени социални ограничения. За първото публично излизане към нея се присъедини и внукът й принц Уилям.

По време на пътуването си кралските особи се срещат с персонала на Портън Даун и други военнослужещи, заедно с учени, помагащи в отговор на пандемията COVID-19.

Официалната цел на пътуването е да се открие новият център за анализ в лабораторията, където кралицата и принцът присъстват на демонстрация на криминологично разследване на експлозиви.

Те също правят обиколка на лабораторията, за да видят демонстрация на оръжия и тактики, използвани в контраразузнаването.

Портън Даун е основан през 1916 г. като британска лаборатория за химически и биологични оръжия, където учени от министерството на отбраната провеждат тайни експерименти, включващи около 20 000 военнослужещи, което ведо до смъртта на един от излагане на зарин.

От 60-те години наминалия век съоръжението се фокусира върху разработването на контрамерки и технологии за отбрана и сигурност, въпреки че тайната му структура винаги е водила до спекулации относно дейността.

"Никакви извънземни, нито живи, нито мъртви, никога не са били отвеждани в Портън Даун", пише на уебсайта на правителството.

От март единствените публични изяви на монарха са в Уиндзор за военна церемония през юни, за да отбележат рождения й ден, и за церемония за рицарство и рекордно набиране на средства на 100-годишния капитан Том Мур.

Също така е посещавала замъците Балморал в Шотландия и Сандрингам в Източна Англия, нейните частни резиденции.

Строго секретната научно-технологична лаборатория за отбрана в Портън Даун в югозападна Англия участва и идентифицира нервнопаралитичния агент, използван за нападението на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал в близкия град Солсбъри преди две години.

Великобритания обвини двама руски агенти, подкрепени от Москва, в извършването на атаката, обвинение, което Кремъл отхвърли.

Шефът на MI5: Британски шпиони защитават работата за ваксини срещу COVID-19

Шефът на MI5: Британски шпиони защитават работата за ваксини срещу COVID-19

Враждебни сили заплашват Обединеното кралство и MI5 осуетява заговори и шпионаж дори в ЕС