Британски шпиони се опитват да защитят работата по ваксините срещу COVID-19 от враждебни сили, които се стремят или да откраднат, или да саботират данни от изследвания в надпреварата за глобалната награда за ваксина, която може да осигури имунитет, заяви шефът на MI5 в сряда, цитиран от "Ройтерс".

Кандидатът за ваксина на Оксфордския университет, който е лицензиран за AstraZeneca, е в късен етап на изпитания, докато кандидатът за ваксина, разработен от "Импириъл колидж Лондон", е в ранен етап на клинични изпитания.

"Очевидно е, че глобалната награда за първа използваема ваксина срещу този смъртоносен вирус е голяма, така че бихме очаквали, че редица други страни по света ще бъдат доста заинтересовани от това изследване", коментира генералният директор на службата за сигурност (MI5) Кен Маккалъм.

Маккалъм заяви, че има редица заплахи срещу разработката на ваксини. "Предполагам, че имаме две неща, които търсим: опити или за кражба на уникална интелектуална собственост, която е генерирана в това изследване, или потенциален саботаж на данните. Вторият риск е възможността някой да се опита да засее съмнение относно изследванията."

Американските спецслужби разкриха шпионска програма на ГРУ

Американските спецслужби разкриха шпионска програма на ГРУ

Хакери крадяли изследвания за ваксини срещу COVID-19...

Британският национален център за киберсигурност заяви през юли, че хакери, подкрепяни от руската държава, се опитват да откраднат ваксини и изследвания за лечение на COVID-19 от академични и фармацевтични институции по света.

Над 150 потенциални ваксини се разработват и тестват в световен мащаб, за да спрат пандемията на COVID-19, с 42 в опити при хора, според Световната здравна организация (СЗО).

Маккалъм, шпионин от кариерата, който е учил математика в Глазгоу, преди да прекара повече от две десетилетия в MI5, заяви, че Обединеното кралство е изправено пред множество заплахи, вариращи от нарастващия крайнодесен тероризъм до китайския икономически шпионаж. "Крайно дясната терористична заплаха не е в същия мащаб като ислямистката екстремистка заплаха, но нараства".

От 27 заговора, осуетени във Великобритания, осем са от десни екстремисти, каза той, добавяйки, че MI5 също се бори с все по-тежкия шпионаж, финансиран от държави.

"Различните заплахи от руски, китайски, ирански и други действащи играчи нарастват по тежест и сложност."

Китай се опита да хакне търговски чувствителни данни и интелектуална собственост, както и да се намесва в политиката, каза той. Великобритания е осуетила китайския заговор за шпионаж, насочен срещу Европейския съюз, добави той и не даде повече подробности.

Маккалъм защити MI5 за ролята в разследването на възможна намеса на Русия в референдума за Брекзит през 2016 г., казвайки, че не е намерено нищо от голямо значение.

"Терористичните атаки винаги, без изключение, предизвикват гадене. Винаги когато телефонът ми звъни късно вечерта, стомахът ми се свива, в случай че това е един от онези ужасни моменти", коментира шефът на MI5. 

AstraZeneca и Оксфорд възобновяват изпитанията на ваксина срещу Covid-19

AstraZeneca и Оксфорд възобновяват изпитанията на ваксина срещу Covid-19

Клиничните тестове бяха спрени заради напречен (трансверзален) миелит