Агенцията за национална сигурност на САЩ и Федералното бюро за разследване съобщиха, че са разкрили шпионска програма, разработена от руското военно разузнаване ГРУ, под название Drovorub, предаде Дойче веле. Има данни, че сред мишените й са били изследователски екипи, разработващи ваксина срещу коронавируса.

Американските спецслужби са установили, че програмата е разработка на същия отдел на ГРУ, който е свързан с дейността на хакерските групи Fancy Bear, Strontium и APT 28. Съобщава се, че Drovorub (в превод от руски: дървосекач) е предназначен за операционната система Linux - той позволява на хакерите да получават достъп до файловете на даден компютър и дори дистанционно да управляват самия компютър.

Лондон: Русия опитва чрез хакери да похити разработки на ваксина срещу COVID-19

Лондон: Русия опитва чрез хакери да похити разработки на ваксина срещу COVID-19

Опитите са зачестили...

През юли спецслужбите на Великобритания, САЩ и Канада обвиниха контролирани от Кремъл хакери, че са атакували редица международни изследователски центрове с цел да откраднат разработки на ваксини срещу COVID-19.

Според спецслужбите на западните страни, задачата на похитителите е била не да саботират създаването на ваксина, а да похитят изследванията, за да ги използват за създаването на ваксина в Русия.