Световната здравна организация (СЗО) обяви, че всяко одобрение на кандидат за ваксина срещу коронавируса от страна на организацията ще изисква обстоен преглед на данните за безопасност, информира АФП.

Организацията реагира на изявлението на президента Владимир Путин, че Русия е първата държава в света, която одобри ваксина срещу коронавируса. Според Путин ваксината "Спутник V" осигурява "устойчив имунитет" срещу вируса.

Москва нарече първата ваксина против коронавирус "Спутник V"

Москва нарече първата ваксина против коронавирус "Спутник V"

Името на новата ваксина е препратка към един от най-големите научни и технологични успехи

"Ние сме в близък контакт с руските здравни власти и продължаваме обсъжданията относно възможно преквалифициране на ваксината от СЗО", каза говорител на международната организация на брифинг в Женева.

"Преквалифицирането на всяка ваксина включва щателен преглед и оценка на всички необходими данни за безопасност и ефективност", добави представителят.

"Всяка страна има национални регулаторни агенции, които одобряват използването на ваксини или лекарства на територията си", обясни говорителят на СЗО.

Русия първа в света регистрира ваксина против Covid-19, обяви Путин
Обновена

Русия първа в света регистрира ваксина против Covid-19, обяви Путин

Владимир Путин разкри, че едната му дъщеря вече е получила от ваксината

Според представителя ускорения процес по създаване на ваксина не трябва да е за сметка на безопасността.

"Спутник V" е разработена от Институт "Гамалей" в сътрудничество с Министерството на отбраната на Русия.

Според данни на СЗО от 31 юли по света се работи върху 165 потенциални ваксини срещу коронавируса. От тях 139 все още са в предклинична оценка, докато другите 26 са в различни фази на тестване върху хора, от които шест са в последната трета фаза.

Кандидатът на "Гамалей", който е сред 26-те ваксини, които са тествани върху хора, се посочва, че е в първа фаза.

Ръководителят на руския суверенен фонд Кирил Дмитриев коментира, че третата фаза от изпитанията на ваксината ще започне в сряда, индустриалното производство се очаква да стартира от септември и че 20 държави са поръчали предварително повече от 1 милиард дози.