Експерти на британското правителство в сферата на киберсигурността са установили опити на "враждебни държави" чрез хакерски атаки да похитят разработки за ваксини срещу новия коронавирус, съобщава в. "The Guardian".

Вестникът цитира изводи на специалисти от Националния център за киберсигурност на Обединеното кралство. Те посочват, че броят на тези атаки е нараснал. Според експертите, хакерските атаки са организирани от Русия и Иран.

При предишни подобни атаки в различни точки на света е установено, че руските спецслужби нерядко използват за подобни операции ирански и севернокорейски сървъри.

Възможно е зад някои от хакерските нападения да стоят китайските власти, посочва изданието.

ЕК събра 7,4 млрд. евро за ваксина за Covid-19

ЕК събра 7,4 млрд. евро за ваксина за Covid-19

Цената на бездействието ще е по-висока, както за животите, така и за ресурсите

В изследванията, свързани с COVID-19 са ангажирани десетки университети и научни институти. Засега няма данни хакерите наистина да са похитили информация от някой от тях.

Оксфордският университет - един от световните лидери в търсенето на ваксина срещу коронавируса, който започна клинични изпитания на ваксина върху доброволци, заяви, че е в тясно сътрудничество с властите, за да защити изследванията си.

В Германия с първи изпитания на ваксина срещу Covid-19 върху хора

В Германия с първи изпитания на ваксина срещу Covid-19 върху хора

При първата част от изпитанието 200 здрави хора на възраст между 18 и 55 г. ще получат няколко варианта на ваксината