Биотехнологичната компания Moderna е подала заявка до Европейската агенция по лекарствата за условно одобряване на ваксината й срещу COVID-19 за приложение при тийнейджъри. Новината беше съобщена в публикация на сайта на компанията.

"Обнадеждени сме от това, че ваксината Moderna срещу COVID-19 показа висока ефективност за предотвратяване на COVID-19 и инфектиране със SARS-CoV-2 при юноши." - коментира Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на Moderna.

"Модерна" обяви, че нейната Covid ваксина е безопасна и ефективна при тинейджъри

"Модерна" обяви, че нейната Covid ваксина е безопасна и ефективна при тинейджъри

Ваксината се "понася добре" и не са установени значителни опасения за безопасността

Предстои да бъдат подадени подобни заявки и до Агенцията по храните и лекарствата на САЩ и до регулаторните агенции по целия свят.

"Оставаме ангажирани да дадем своя принос, за да помогнем за прекратяване на пандемията на COVID-19. " - допълва Стефан Бансел.

През май компанията огласи резултатите от втората и третата фаза на клиничните проучвания на ваксината сред групата от 12 до 17 години. Данните показаха 100% ефективност сред близо 2500 участници, имунизирани с две дози. Сред получилите първа доза ефективността е 93% след 14 дни от поставянето й.

"Модерна" започна тестове със следващо поколение ваксина COVID-19

"Модерна" започна тестове със следващо поколение ваксина COVID-19

Новата mRNA-1283 може потенциално да се съхранява в хладилници вместо във фризери