Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че е започнала преглед на разработените от американската фармацевтична компания "Илай Лили" (Eli Lilly) синтетични антитела (бамланивимаб и етесемиваб) за лечение на високорискови пациенти с коронавирус, информира АФП.

По-рано от компанията обявиха, че клиничните изпитания показват, че синтетичните антитела намаляват хоспитализациите и смъртните случаи при пациенти с коронавирус.

Антителата на "Илай Лили" намаляват риска от заразяване с COVID-19 с 80%

Антителата на "Илай Лили" намаляват риска от заразяване с COVID-19 с 80%

Откритията са приветствани от експерти като изключително обещаващи

От ЕМА поясниха, че са започнали щателен преглед на данните за използването на двете антитела в комбинация и използване на бамланивимаб отделно.

Процедурата е преди да се издаде препоръка за употреба на антителата в ЕС.

"Решението за започване на прегледа се основава на предварителните резултати от две проучвания", се казва в съобщение на базирания в Амстердам регулатор.

Агенцията започна да оценява първите данни, които са от проучвания с животни.

Бамланивимаб се основава на ефективни "неутрализиращи антитела", които компанията е открила във възстановил се пациент. Те се залепят за протеин на коронавируса за спиране атакуването на човешките клетки.

Много учени приветстват потенциала им в борбата с коронавируса.

Антителата на "Илай Лили" и американската компания Regeneron са одобрени за употреба в САЩ.

В сряда от "Илай Лили" съобщиха, че комбинацията от бамланивимаб и етесемиваб намалява хоспитализациите и смъртните случаи с 87%.