Разработените от американската фармацевтична компания "Илай Лили" (Eli Lilly) синтетични антитела (бамланивимаб) намаляват риска от заразяване с коронавирус с 80%, обявиха от компанията, цитирани от АФП.

Резултатът е от проучване сред обитатели на домове за възрастни хора, където продуктът е използван превантивно.

Макар че резултатът е предварителен и все още не е публикуван в журнал, откритията са приветствани от експерти като изключително обещаващи. Според експертите това означава, че терапията има потенциал да се превърне към допълнение към ваксините.

Резултатът идва от последна фаза клинично изпитание, подкрепено от правителството на САЩ. В проучването са включени 299 обитатели и 666 души персонал от домове за възрастни хора, които са с отрицателен тест за коронавирус.

На участниците е дадено по 4,2 грама бамланивимаб или плацебо. 8 седмици по-късно рискът от развиване на симптоми на коронавируса като цяло е намалял с 57% при тези, които са получили от антителата. Конкретно обитателите в старческите домове, които са получили бамланивимаб, имат 80% по-малък риск да се заразят с коронавируса.

Сред 299-те участници има четирима починали от коронавирус, всички са получили плацебо.

В проучването също е проверено използването на бамланивимаб, одобрено за употреба в САЩ, като лечение на 132 участници (91 служители и 41 обитатели), които са били с положителна проба за коронавирус.

В прессъобщението се разкриват малко подробности за тази част от изпитанието, но се отбелязва, че сред 41-те обитатели в групата има четири смъртни случая и всички те са свързани с получаване на плацебо.

Бамланивимаб се основава на ефективни "неутрализиращи антитела", които компанията е открила във възстановил се пациент. Те се залепят за протеин на коронавируса за спиране атакуването на човешките клетки.