Европейският парламент одобри увеличение на вноса на американско говеждо, информира "Ройтерс".

Решението вероятно ще намали напрежението между ЕС и САЩ.

Но евродепутатите в същото време разкритикуваха наложените от Доналд Тръмп мита върху вноса на метали от ЕС и заплахата му да наложи мита и върху европейски коли и автомобилни части.

Тръмп: САЩ ще продават „страхотно американско говеждо” на ЕС

Тръмп: САЩ ще продават „страхотно американско говеждо” на ЕС

В края на пресконференцията Тръмп се пошегува, че ЕС се е съгласил да плаща 25% мито върху износа на автомобили Mercedes Benz и BMW за САЩ.

457 евродепутати срещу 140, 71 се въздържаха, гласуваха в полза на план, който дава на американските фермери по-голям дял от съществуващата квота от 45 000 тона от 2020 г.

Гласуването беше придружено от резолюция, която призовава САЩ да отменят митата върху европейска стомана и алуминий, а също Тръмп да не налага мита върху автомобили от ЕС.

Споразумението за говеждото има за цел да уреди спор, който датира още от 1981 г., когато ЕС забрани използването на хормони на растеж при животните в Общността, включително и при внос на месо.

ЕС и САЩ със споразумение за внос на американско говеждо без хормони

ЕС и САЩ със споразумение за внос на американско говеждо без хормони

Споразумение ще позволи на американските фермери да изнасят 35 000 тона

ЕС и САЩ в крайна сметка постигнаха споразумение през 2009 г. за гарантиране на квота за внос на говеждо без хормони, която в момента е 45 000 тона.

Според ревизираната сделка, която също трябва да бъде одобрена от други държави, американските фермери ще получат първоначална квота от 18 500 тона, а през следващите седем години ще се увеличи до 35 000 тона.