Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли е подписал решението на правната комисия, с което се завежда дело срещу Еврокомисията в Съда на Европейския съюз за това, че не е предприела нищо срещу незачитането от страна на Съединените щати на пълна визова реципрочност с всички страни членки.

За това съобщиха от офиса на евродепутатката от "Обнови Европа" София ин'т Велд пред БНР. София ин'т Велд определи действията на Комисията като абсолютно неприемливи.

"Тези 4 страни трябва да бъдат третирани като всички останали. Американците не спазват правилата и това означава, че визовата реципрочност трябва да бъде премахната", подчерта евродепутатката от "Обнови Европа".

Позицията на Еврокомисията от тази година е, че не предлага визов режим за граждани на Съединените щати заради опасения, че това би донесло повече вреди, отколкото ползи. Комисията очаква тази пролет нови разговори с властите във Вашингтон по въпроса за отмяната на визите.

Евросъдът подхваща ЕК заради изискването на САЩ за визи на българи
Обновена

Евросъдът подхваща ЕК заради изискването на САЩ за визи на българи

Да 4 март ЕП трябва да сезира Съда за бездействието на ЕК по въпроса

Припомняме, че сред засегнатите са гражданите на България, Румъния, Хърватия и Кипър. До 4 март Европейският парламент трябва да сезира Европейския съд за нарушението.

Ако делото бъде заведено, ЕК ще бъде задължена да представи съответния делегиран акт относно временното налагане на визов режим за граждани на трети държави, които не са отменили визите за определени страни от ЕС. Така, ако не се премахнат визите за гражданите на България, Кипър, Румъния и Хърватия, като пропорционална мярка ще се въведат визи за американските граждани, желаещи да пътуват до Европа.

Отказаните визи за САЩ на българи - за пръв път под 10%

Отказаните визи за САЩ на българи - за пръв път под 10%