Европейският парламент подкрепи нови мерки за допълнителни отстъпки за Украйна, съобщиха от законодателния орган.

Според парламента ЕС трябва да предложи повече търговски отстъпки за Украйна с изключение на редица селскостопански продукти.

При днешното гласуване, с което се изменя предложението на Европейската комисия, евродепутатите гарантираха, че:

домати, пшеница и определен вид суровина за тор не се ползват с допълнителни отстъпки освен тези, които вече са определени в Споразумението за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия между ЕС и Украйна (ДВЗСТ);

борбата срещу корупцията става условие за предоставяне на Украйна на преференциален достъп до пазара на ЕС;

представители на индустрията, а не само държавите членки, могат да поискат проучване на възможни мерки за защита на производителите от ЕС.

Измененията бяха приети с 475 гласа "за" срещу 102 "против", с 61 "въздържал се".

"С предоставянето на допълнителни временни търговски преференции Европейският парламент изразява своята подкрепа за текущите реформи в Украйна, укрепва малките и средни предприятия и осигурява необходимия тласък за увеличаване на търговските потоци. Надявам се, че тези мерки ще дадат тласък на нашите отношения и ще имат положителен ефект върху Украйна", заяви докладчикът Ярослав Валенса (ЕНП, Полша).

Парламентът ще започне преговори с националните правителства скоро след гласуването в пленарна зала.

ДВЗСТ, част от Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, влязло в сила от януари 2016 г., предвижда взаимно отваряне на пазари за стоки и услуги. ЕС намалява и премахва съществуващите пречките по-бързо. Предвид икономическите трудности на Украйна и усилията и за реформиране, ЕС ще предложи допълнителни търговски отстъпки за Киев.

ЕС е най-големият търговски партньор на Украйна, докато търговският обмен с нея представлява едва 0,8% от обща търговия на съюза. Износът на Украйна за ЕС се оценява на 12,7 млрд. евро за 2015 г., докато износът в обратната посока възлиза на 13,9 млрд. евро за същия период.