Европейският парламент одобри директивата за авторското право - удар върху големите технологични компании, информират световни агенции.

Парламентът гласува в полза на промени в директивата - законодателство, което има за цел да осъвремени авторското право в интернет епохата. На пленарна сесия депутатите одобриха изменени версии на най-противоречивите компоненти: Член 11 и Член 13, наричани от критици "данък линк" и "ъплоуд филтри".

ЕП отхвърли спорния законопроект за авторското право

ЕП отхвърли спорния законопроект за авторското право

Спорният законопроект противопоставя интернет гиганти срещу издатели и медийни компании

Член 11 позволява на издателите и вестниците да правят пари, когато компании като Google публикуват техните истории. Член 13 изисква платформи като YouTube и Facebook да сканират качено съдържание, за да спират нелицензирано споделяне на авторски материали.

Критици алармират, че тези две промени представляват директна заплаха за свободния информационен поток в интернет пространството и ще доведе до цензура.

Преди близо две години Европейската комисия излезе с първо предложение за изменение на директивата за авторското право в дигиталната ера.

Лобирането преди гласуването беше ожесточено. Повечето политически групи в Европа са разделени.

Гласуваните предложения остават спорни, въпреки гласуването днес, тъй като въвеждат редица ограничения, включително и за медиите, като например използване на снимки, изпратени от читатели. Също така въвеждат ограничения в полза на закупили авторски права за отразяване на събития.

Европарламентът гласува предложението с филтрите - те ще важат за всички извън "най-малките платформи". Барабар с него бе прието и ново изключително право на организаторите на спортни прояви - можете да забравите да си правите селфи по време на футболен мач и да го споделяте в социалните мрежи след това. Добрата новина е, че битката още не е загубена. Ще има още едно гласуване в пленарна зала на директивното предложение в цялост. Може би към края на годината или началото на следващата. Може да остане и за следващия парламент и да се превърне в част от предизборната кампания за евроизборите май 2019, коментира Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки" в профила си във фейсбук.

Директивата за авторското право в ЕС, която има за цел защита на интелектуалната собственост на автори в интернет, е критикувана, тъй като може да доведе до забрана на съдържание в интернет.

Сега технологичните гиганти ще трябва да плащат за авторски материали. Малките платформи и микроплатформите са изключени от директивата.

Парламентът уверява, че промените ще защитят малките фирми и свободата на словото.

Позицията на европарламента за разговори със страните членки за постигане на окончателно споразумение беше одобрена от 438 депутати срещу 226, а 39 законодатели се въздържаха.

"Уикипедия" и други софтуерни платформи с отворени източници няма да бъдат засегнати.

Новите промени дават повече власт на медиите и звукозаписните компании срещу интернет гиганти като Google и Facebook.

Първата версия на директивата беше отхвърлена от ЕП през юли. Поправките предвиждат интернет платформите да сключват споразумения с авторите преди да публикуват материалите им.

Промените трябва да получат окончателно одобрение от парламента през януари преди да влязат в сила в страните членки.

В съвместна декларация на заместник-председателя Ансип и комисар Мария Габриел приветстваха гласуването на Европейския парламент за започване на преговори за новите правила за авторското право.

"Нашата цел е тази реформа да донесе осезаеми ползи за гражданите на ЕС, изследователите, преподавателите, писателите, хората на изкуството, пресата и институциите в областта на културното наследство. Искаме да разгърнем потенциала за създаване на повече креативност и съдържание чрез ясни правила в синхрон с цифровия ни свят. В същото време ние целим да защитим свободата на словото и да гарантираме, че онлайн платформите, 7 хиляди от които са европейски, ще могат да развиват нови и иновативни предложения и бизнес модели", се казва в изявлението.