5,5% спад на продажбите на бира е регистрирала Германия през миналата година в резултат на продължителното затваряне на бирариите, баровете и ресторантите заради пандемията от коронавирус, сочат официални данни, цитирани от АП.

Германия готова да използва руска или китайска ваксина срещу COVID-19

Германия готова да използва руска или китайска ваксина срещу COVID-19

Условието е тя да е безопасна и ефективна

Германските пивоварни и дистрибутори са продали 8,7 милиарда литра бира през 2020 г., обяви Федералната статистическа служба. В тези данни не са включени безалкохолната бира и внесената бира от държави извън ЕС.

От години има спад на продажбите на германска бира заради различни фактори, включително и здравословни. От 1993 г. спадът е 22,3 на сто.

Но миналата година спадът е необичаен. Продажбите са намалели със 17,3% през април 2020 г. в сравнение с година по-рано и с 14,1% през ноември.

Бирариите, баровете и ресторантите в Германия бяха затворени от март до май, а сега са затворени отново от ноември като част от втората блокада. Големите събития и фестивали, където обикновено се консумират големи количества бира, са отменени.

Германия поръча ваксини за 2022 година на фона на недостиг в ЕС

Германия поръча ваксини за 2022 година на фона на недостиг в ЕС

Ако има нужда и при ясни приоритети

Продажбите в Германия, които представляват близо 83% от всички, са спаднали с 5,5% миналата година. Износът за други страни членки е паднал с 13,1% до 778,2 милиона литра, докато продажбите до други държави са се увеличили с 3,7% до 725,3 милиона литра.