Германия поръчва ваксини за 2022 г., в случай, че са необходими дози, за да се запази имунитетът на населението срещу новите щамове на COVID-19. Това заяви министърът на здравеопазването Йенс Шпан в събота, на фона на нарастващото разочарование в Европа от бавния темп на ваксинацията, предаде "Ройтерс".

Шпан защити постигнатия напредък при набавянето и прилагането на ваксини, като заяви, че 2,3 милиона от 83 милиона души в Германия вече са получили доза. Европейските правителства се сблъскаха с критики заради затрудненията в доставките и производството, тъй като компаниите AstraZeneca, Pfizer и Moderna обявиха намаляване на обема на доставките точно, когато се очакваше да увеличат производството.

Германия може да съдейства за регистрация и производство на Sputnik V в ЕС

Германия може да съдейства за регистрация и производство на Sputnik V в ЕС

Германският фармацевтичен регулатор очаква неограничено одобрение от ЕС за AstraZeneca

Германия - най-голямата икономика в Европа - е осакатена от второто блокиране, въведено през ноември и мнозина от широката общественост завистливо гледат на по-бързите темпове на ваксинация във Великобритания, Израел и САЩ.

Баварският премиер Маркус Зьодер предложи нови правила, които позволяват на държавата да има повече влияние при насочването на ваксини към тези, които имат най-голяма нужда от тях. "Нуждаем се от спешна икономика, при която държавата определя ясни правила", каза той пред вестник Die Welt, като призова властите да обмислят разрешаването на китайски и руски ваксини за употреба в Европа.

Властите съобщиха за 13 321 нови случаи в Германия към събота и 794 смъртни случая, въпреки че броят на случаите на 100 000 души за седем дни е спаднал с три до 91. Правителството казва, че броят им трябва да бъде под 50, за да се предотврати претоварването на болниците.

Германия забранява да се използва ваксината на AstraZeneca при хората над 65 г.

Германия забранява да се използва ваксината на AstraZeneca при хората над 65 г.

Комисията препоръчва ваксината да се използва само при хората на възраст между 18 и 64 г.