Германският институт "Паул Ерлих" - PEI, който отговаря за регулация на лекарствата, потвърди в петък, че вече е в контакт с Русия относно документите за регистрация на ваксината Sputnik V срещу коронавируса в Европейския съюз, съобщава ТАСС, цитирайки ръководителят на института Клаус Цихутек от пресконференция в Берлин.

"Да, имаше запитвания и вече има контакти в това отношение. Това означава, че вече сме се консултирали с нашите руски колеги в рамките на видеоконференцията", отбеляза Цихутек и добави, че консултациите се отнасят до два аспекта - обяснение на условията на ЕС за регистрация на ваксини, както и начини за връзка с представители на Европейската агенция по лекарствата .

"Подобни контакти се осъществяват и ние се стремим да гарантираме, че производствените точки са възможни и в Европа", коментира ръководителят на PEI.

В същото време Цихутек подчерта, ваксината трябва да отговаря на критериите на ЕС. Германският канцлер Ангела Меркел вече предложи помощ за одобряване на руската ваксина в ЕС.

Русия към ЕС: Можем да ви предоставим 100 млн. дози Sputnik V

Русия към ЕС: Можем да ви предоставим 100 млн. дози Sputnik V

Достатъчно за 50 млн. души - през второто тримесечие на 2021 г.

Ръководителят на германския регулаторен орган очаква ЕС да одобри ваксината COVID-19 на AstraZeneca без никакви възрастови ограничения, съобщава "Ройтерс".

Европейската агенция по лекарствата - EMA, трябва да издаде препоръка за ваксината на AstraZeneca, разработена съвместно от Оксфордския университет, по-късно в петък.

Клаус Цихутек заяви, че европейските регулатори са в състояние да одобрят ваксината без ограничения с предупреждението, че наличните данни за по-възрастните възрастови групи са по-слаби.

По-рано здравният министър Йенс Шпан заяви, че не очаква неограничено одобрение.

В четвъртък германският експертен комитет по ваксини заяви, че ваксината на AstraZeneca трябва да се дава само на хора между 18 и 64 години.

Европейската комисия публикува договора с AstraZeneca

Европейската комисия публикува договора с AstraZeneca

Някои части от договора обаче са скрити