Германският канцлер Ангела Меркел обяви в четвъртък, че е възможно германският медицински регулаторен институт Paul Ehrlich Institute (PEI) да помогне при регистрацията на руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V в Европейския съюз. Меркел добави, че е направила тази забележка по време на телефонен разговор с руския президент Владимир Путин.

Меркел е "отворена" за идеята за производство на руската ваксина в ЕС, според говорител на нейния офис, цитиран от СиЕнБиСи.

Досега Германия е прилагала най-голям брой ваксини сред 27-те европейски държави от началото на европейската ваксинация в края на декември. Има обаче големи несъответствия в блока, където, например, Холандия започна да ваксинира едва в сряда.

ЕС е критикуван за бавно разпространение на ваксини Covid-19 в сравнение с други части на света, като САЩ, Китай и Израел са сред водещите по отношение на броя на приложените дози.

Меркел обсъди отговора на пандемията Covid-19 с руския президент Владимир Путин. По време на телефонния разговор тя коментира, че "е отворена за идеята за двустранно сътрудничество с цел използване на европейския производствен капацитет (за руската ваксина)", заяви Улрике Демер, заместник-говорител на германското правителство, според "Политико".

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви в четвъртък, че тази година ще има ваксина за "всички". "През 2021 г. ще имаме обезпечени 50 милиона дози ваксини от Moderna и 90 милиона от BioNTech. Само това е достатъчно, за да се предложи ваксинация на почти всички", каза Шпан пред германския телевизионен канал ZDF.

Шпан коментира също, че "ако всичко върви добре" през февруари ще има нова фабрика Pfizer-BioNTech, която да увеличи броя на наличните ваксини в Европа. BioNTech е биотехнологична компания със седалище в Майнц, град, разположен на река Рейн в западна централна Германия.

По-рано през деня руската ваксина получи първата зелена светлина от член на ЕС - Унгария.

Руското външно министерство заяви по-рано, че Москва и Анкара планират да обявят споразумението за дистрибуция и производство в Турция.

По-рано заместник-говорителят на германското правителство Улрике Демер коментира, че производството на ваксини срещу коронавирус в ЕС, включително руския препарат Sputnik V, е теоретично възможно само ако е сертифицирано от ЕМА.

Русия коментира в началото на януари, че очаква да получи одобрение от ЕС за Sputnik V през февруари.

Русия внесе документи за регистриране на ваксината си "Спутник V" в ЕС

Русия внесе документи за регистриране на ваксината си "Спутник V" в ЕС

Ваксината вече е одобрена в Аржентина, Беларус, Сърбия и други държави