Производството на ваксини срещу коронавируса в Европейския съюз, включително руския препарат "Спутник V", е теоретично възможно само ако е сертифицирано от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Това обяви по време на пресконференция в Берлин заместник-говорителят на германското правителство Улрике Демер, цитирана от ТАСС.

"Ако говорим за производствения капацитет в Европа за руската ваксина, това е възможно само ако ЕАЛ разреши този препарат", каза говорителката.

Говорител на германското здравно министерство от своя страна не е могъл да уточни дали такова искане е получено в ЕАЛ.

Путин и Меркел обсъждат съвместно производство на коронавирус ваксини

Путин и Меркел обсъждат съвместно производство на коронавирус ваксини

Започват разговори между министерствата на здравеопазването и други специализирани структури

Вчера пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел са провели телефонен разговор и са обсъдили, наред с други неща, борбата с коронавируса. "Въпросите за сътрудничество в борбата срещу пандемията от коронавируса бяха обсъдени с акцент върху възможните перспективи за съвместно производство на ваксини", отбелязаха от Кремъл.

"Канцлерът (по време на разговора) даде ясно да се разбере, че е отворена за двустранно сътрудничество с цел развитие на европейски производствени мощности", коментира Демер на брифинга, без да дава никакви подробности. По-рано в отговор на запитване на ТАСС от германското правителство са казали само, че "обсъждаше се пандемията".

Ефективността на ваксината "Спутник V" според руснаците е 91,4%.

Унгария няма да използва "Спутник V" на Русия заради проблеми с капацитета

Унгария няма да използва "Спутник V" на Русия заради проблеми с капацитета

Русия не може да произвежда достатъчно ваксини