Унгария ще купува ваксини или чрез механизма за доставка на Европейския съюз, или директно от Китай, тъй като Русия има недостатъчен капацитет за производство на ваксини. Това обяви началникът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс".

Унгария участва в опитите за тестване на Русия и беше ранен получател на малки партиди от руската ваксина "Спутник V", предизвиквайки тревога сред европейските си партньори, че ще заобиколи механизма за одобрение на Европейския съюз.

Унгария получи 6 000 дози от руската ваксина

Унгария получи 6 000 дози от руската ваксина

Вече започна имунизацията с продукта на BioNTech/Pfizer

По-късно Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) отрече гореизложената информация. Според представител на фонда необходимият обем от ваксини щял да бъде доставен на Унгария в периода януари-март.

"Унгария вече получи първата партида от ваксината на 28 декември и ние сме готови да осигурим в пълна степен цялата ваксина, от която Унгария се нуждае, през януари-март 2021 г. РФПИ работи с регулаторните органи, за да получи разрешение от регулаторните органи в Унгария", коментира представителят на фонда.

Той отбеляза също така, че "статията на "Ройтерс", че Унгария е решила да не поръчва ваксината "Спутник V", е още един пример за фалшиви новини в авторитетни медии".