Унгария получи днес 6 000 дози от руската ваксина срещу коронавирус. Това съобщи в понеделник унгарският външен министър Петер Сийярто, цитиран от ТАСС.

Русия и Унгария преговарят за производството на ваксина в Унгария

Русия и Унгария преговарят за производството на ваксина в Унгария

Русия праща ваксини в Будапеща

"Сътрудничеството между Русия и Унгария ще продължи въз основа на нашето споразумение. 6 000 дози от руската ваксина току-що пристигнаха в Унгария", написа той във Facebook.

Министърът отбеляза, че унгарските експерти ще продължат да изучават руската ваксина, за да вземат решение за нейната употреба в страната.

Още в края на октомври стана ясно, че страната планира да внесе от руската ваксина.

Унгария пак не слуша ЕС, започна да ваксинира ден по-рано
Обновена

Унгария пак не слуша ЕС, започна да ваксинира ден по-рано

Фон дер Лайен искаше всички да започнат ваксинация от 27 декември

През ноември Унгария стана първата държава от ЕС, която получи мостри от руската ваксина Sputnik V за изследвания.

Тогава от Еврокомисията обявиха, че позволено на Унгария да използва руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V", но трябва да поеме "пълна отговорност".

Припомняме, че Унгария в събота стана първата държава от ЕС, която започна да ваксинира своите граждани срещу коронавируса - пренебрегвайки плана на Европейската комисия за координиран старт на 27 декември.

Страната започна да ваксинира здравните работници с ваксината BioNTech/Pfizer, след като в събота сутринта в Будапеща пристигнаха достатъчно дози за ваксиниране на 4875 души.

Унгария може да използва руската ваксина, но носи отговорност, предупреди Брюксел

Унгария може да използва руската ваксина, но носи отговорност, предупреди Брюксел

Ваксините с биотехнологии трябва да бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата

Във вторник правителството заяви, че около 307 000 унгарци вече са се регистрирали за получаване на ваксината. Проучване от миналата седмица на Унгарското централно статистическо бюро установи, че по-малко от 15% от унгарците са готови да се ваксинират срещу коронавируса.