Унгария в събота стана първата държава от ЕС, която започна да ваксинира своите граждани срещу коронавируса - пренебрегвайки плана на Европейската комисия за координиран старт на 27 декември, съобщава "Политико".

Страната започна да ваксинира здравните работници с ваксината BioNTech/Pfizer, след като в събота сутринта в Будапеща пристигнаха достатъчно дози за ваксиниране на 4875 души, съобщава информационната платформа за ваксини в Унгария.

"Стартирахме инокулациите сред здравни работници съгласно план, определен по-рано", заяви говорител на правителството пред "Ройтерс".

По-рано Унгария заяви, че ще започне да ваксинира здравни работници от 27 декември, датата, определена от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен като общоевропейски ден за започване на ваксинация.

Във вторник правителството заяви, че около 307 000 унгарци вече са се регистрирали за получаване на ваксината. Проучване от миналата седмица на Унгарското централно статистическо бюро установи, че по-малко от 15% от унгарците са готови да се ваксинират срещу коронавируса.

ЕС започва да ваксинира - "ваксинацията е свобода"

ЕС започва да ваксинира - "ваксинацията е свобода"

Урсула фон дер Лайен: Това е трайният изход от пандемията

Първите пратки с ваксини пристигнаха в болниците в ЕС в студени контейнери късно в петък и началото на събота, след като бяха изпратени от производствен център в Белгия преди Коледа, пише АП.

Не бе ясно веднага защо унгарските власти започнаха ваксинациите си един ден по-рано. Властите в Словакия също обявиха, че планират да започнат да прилагат първите си дози в събота вечерта.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви ваксинацията за "трогателен момент на единство". "Днес започваме да обръщаме страницата в трудна година. Ваксината COVID-19 е доставена във всички страни от ЕС. Ваксинацията ще започне утре в целия ЕС", каза тя.

Разпространението отбелязва момент на надежда за регион, който включва някои от най-ранните и най-засегнатите от вируса горещи точки - Италия и Испания - и други като Чехия, които бяха пощадени по-рано, само за да видят как здравните им системи са близо до крах през есента.

Разпространението на ваксината ще помогне на ЕС да проектира чувство на единство в сложна животоспасяваща мисия, след като се сблъска с една година трудности при договарянето на търговска сделка с Великобритания за Брекзит. Това също така носи чувство на облекчение за политиците от ЕС, които са разочаровани, след като Великобритания, Канада и САЩ започнаха своите програми за ваксинация по-рано този месец.

"Това е добрата новина за Коледа", каза германския министърът на здравеопазването Йенс Шпан на пресконференция в събота. "Тази ваксина е решаващият ключ за прекратяване на тази пандемия." "Това е ключът към връщането на живота ни".

Първите доставки обаче са ограничени до малко под 10 000 дози в повечето страни, като програмите за масова ваксинация се очаква да започнат едва през януари.

В Унгария първата пратка от 9 750 дози - достатъчно, за да се ваксинират 4875 души, тъй като са необходими две дози на човек - пристигна с камион в началото на деня и бе откарана в централна болница в Будапеща. Правителството заяви, че четири други болници, две в Будапеща и две други в източни градове, също ще получат ваксини от първоначалната доставка.

Френските власти заявиха, че ще дадат приоритет на възрастните хора въз основа на смъртоносното въздействие на вируса върху възрастните хора при предишни вълни на вируса във Франция. Френската агенция за медицинска безопасност ще следи за евентуални проблеми.

Германия, където пандемията е струвала повече от 30 000 живота, ще започне с хората над 80 години и хората, които се грижат за уязвимите групи.

Испанските власти съобщиха, че първата партида от ваксината, достигнала страната, е пристигнала в централния град Гуадалахара - където първите ваксинации ще са в неделя сутринта в старчески дом.

В Италия, в която броят на жертвите на вируса е над 71 000 души, медицинска сестра в Рим в болница "Спаланцани", основното инфекциозно заведение в столицата, ще е първата в страната, която ще получи ваксината, последвана от други здравни служители.

В Полша първите двама души, които ще бъдат ваксинирани в неделя, ще бъдат медицинска сестра и лекар в болницата на МВР във Варшава, основната болница за коронавирус в столицата, последвани от медицински персонал в десетки други болници.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки определи като патриотичен дълг поляците да се ваксинират - послание, насочено към общество, в което има голяма степен на колебание във ваксината, породено от общо недоверие към властите.

В България, където колебливостта към ваксините също е голяма, първият човек, който ще получи ваксина, ще е здравният министър Костадин Ангелов, който обеща сериозна кампания за популяризиране на предимствата на ваксините.

Знакови имена в родната медицина се ваксинират във ВМА

Знакови имена в родната медицина се ваксинират във ВМА

Личен пример дават проф. д-р Венцислав Мутафчийски, проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Илия Салтиров

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.6%

Само с руската ваксина 12.4%

Няма такъв вирус 7.8%

В Хърватия, където първата партида от 9 750 ваксини пристигна рано в събота, дом за грижи в столицата Загреб ще бъде първият, който ще получи ваксината в неделя сутринта, според държавната телевизия HRT. Властите също така планират да включат известни личности и други общественици в кампания за ваксинация.

"Очакваме това от една година", заяви румънският премиер Флорин Кату в събота, след като първата партида от ваксината пристигна във военно складово помещение.

Ваксинациите започват, тъй като първите случаи на нов вариант на вируса, който се разпространява в Обединеното кралство, вече са открити във Франция и Испания. Новият вариант, който според британските власти се предава много по-лесно, накара европейските страни, САЩ и Китай да въведат нови ограничения за пътуване за хора от Великобритания.

Френцузин, живеещ в Англия, пристигнал във Франция на 19 декември е с положителен тест за новия вариант в петък, съобщи френската агенция за обществено здраве. Той няма симптоми и е изолиран в дома му в централния град Тур.

Междувременно здравните власти в региона на Мадрид заявиха, че са потвърдили щама от Великобритания при четирима души, всички от които са в добро здраве. Регионалният здравен директор Енрике Руис Ескудеро заяви, че новият щам е пристигнал със заразено лице през летището в Мадрид.

Японското правителство реши да забрани на всички чуждестранни граждани да влизат в страната до края на януари, след като откри новия щам на COVID-19 сред пътници, идващи от Обединеното кралство.

Коронавирус: Япония се изолира от света до февруари

Коронавирус: Япония се изолира от света до февруари

Правителството забранява на чужденци да влизат в страната