Японското правителство обяви в събота, че ще забрани на всички чуждестранни граждани да влизат в страната до края на януари, след като откри новия щам на COVID-19 сред пътници, идващи от Обединеното кралство.

Мярката ще влезе в сила от понеделник и ще изключи японски граждани и чужденци, живеещи в Япония, съобщиха местните медии.

Токио отчете рекорден ръст на случаите на коронавирус в събота, правителството призовава хората да останат у дома. Инфекциите с вируса, който причинява COVID-19, достигнаха рекордните 949 в столицата, съобщава "Ройтерс".

Тъй като празненствата за Нова година са съсредоточени около семейни събирания и масови посещения на храмове и светилища, експертите предупредиха, че умереността ще бъде от съществено значение, за да се предотврати по-нататъшното нарастване на инфекцията на фона на опасенията от пандемична умора.

Приключи политическият меден месец на премиера Суга, който зае поста през септември, като популярността му се срина след критики, че бавно реагира на нарастващите инфекции в Токио и за присъствието му на групова вечеря с пържоли в нарушение на собствените си призиви за сдържаност.

По-рано днес Испания също заяви, че четирима души, идващи от Обединеното кралство, са дали положителни резултати за новия щам на коронавирус. Новият щам на коронавирус е открит в Мадрид.

Освен това още трима души са заподозрени в пренасяне на вируса, въпреки че резултатите им се очакват във вторник или сряда. "Пациентите не са сериозно болни, знаем, че този щам се предава по-лесно, но не причинява по-сериозно заболяване", заяви заместник-здравният ръководител Антонио Сапатеро.

Франция регистрира първия си случай на британския коронавирус щам

Франция регистрира първия си случай на британския коронавирус щам

Увеличават се опасенията за нова вълна от вируса