На 27 декември в 10.01 часа ще започне ваксинирането на част от личния състав на Военномедицинска академия (ВМА) срещу SARS-CoV-2.

Първият ваксиниран в лечебното заведение ще бъде генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

След него, личен пример ще дадат редица знакови имена в родната медицина, сред които проф. Никола Владов, професор Крум Кацаров, професор Илия Салтиров и т.н.

В първата група, която ще бъде ваксинирана - съобразно бройките за ВМА, са включени лекари, медицински сестри и санитари, които работят на първа линия в борбата със заразата в десетте COVID-клиники.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.6%

Само с руската ваксина 12.4%

Няма такъв вирус 7.8%

На 27 декември, започва имунизационната кампания срещу COVID-19 в България.

В София - в 10 часа ваксинация ще се извърши в УМБАЛ "Света Анна". Първият ваксиниран българин ще е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

След него срещу коронавирусна инфекция ще се имунизират д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на лечебното заведение и понастоящем ръководител на COVID отделенията в лечебното заведение, както и Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ.

В Пловдив - в 10 часа в УМБАЛ "Свети Георги" първите имунизации срещу COVID-19 ще бъдат направени на: Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, Райна Тодовичина, медицинска сестра с 48-годишен трудов стаж в хирургичното звено към Отделението по Спешна медицина към болницата, както и на д-р Венцислав Филипов, ръководител на звено "Вътрешни болести" към същото отделение.

В Бургас - в 10 часа в Медицински център "Св. Николай Чудотворец" в сградата на УМБАЛ - Бургас първата имунизация срещу COVID-19 ще бъде направена на Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж. Парушева е на 59 г., като последните 10 години работи в Спешното отделение на болницата. От първия ден на разкриване на триажната зона тя е в графика. След нея ще се ваксинира 34-годишният д-р Светлин Харалампиев, който от 4 години работи в ОАИЛ, като специализира анестезиология и реанимация. От самото начало на пандемията работи с COVID пациенти.

Пристигнаха първите 9 750 дози ваксини срещу COVID-19
Обновена

Пристигнаха първите 9 750 дози ваксини срещу COVID-19

Амбицията ни е да постигнем 70% ваксинирани българи, каза Костадин Ангелов