Говорителят на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Харис призова Обединеното кралство временно да спре програмата си за ваксинация, за да се гарантира, че ваксините са "справедливо разпределени" по целия свят, предаде "Спутник".

В разговор за BBC Харис заяви, че след като страни като Великобритания ваксинират високорисковите групи и здравните работници в цялата страна, те трябва да спрат с усилията за имунизация сред други части на обществото в опит да "гарантират, че доставката, до която имате достъп, се предоставя за други. "

"Ще се обърнем и към всички жители на Великобритания - можете да изчакате", каза представителят на СЗО.

"Има редица много интересни анализи, които показват, че просто да ваксинирате собствената си страна и след това да седите там и да казвате" добре сме ", няма да работи икономически", подчерта говорителят.

"Ние в света сме толкова свързани и ако отново не накараме всички общества да работят ефективно заедно, всяко общество ще бъде финансово засегнато", добави Харис.

На 8 декември 2020 г. Обединеното кралство стартира най-голямата си програма за ваксинация до момента, като премиерът Борис Джонсън обяви план за имунизиране на всички възрастни британци до есента с поне една доза.

До момента три ваксини са получили спешно одобрение във Великобритания - Pfizer / BioNTech jab, разработена съвместно от американския и германския фармацевтичен гигант; ваксина, произведена от британско-шведската компания AstraZeneca и Оксфордския университет; и най-скоро одобрената ваксина от американската Moderna. Някои други ваксини, включително тези на Novavax и Janssen, също са в момента в трета фаза на клинични изпитвания в страната.

Повече от седем милиона британци вече са получили първата доза от ваксината до 27 януари 2021 г., според властите - имунизационна програма, за която се смята, че е пет пъти по-бърза от тази, внедрена в Европейския съюз, където по-малко от 2% от жителите на блока до момента са били ваксинирани.