Държавният глава на Турция Реджеп Ердоган, който се опитва да превърне страната в президентска република, използва Хитлерова Германия като пример за ефективна президентска система. Коментарите му бяха отразени от турски медии, цитирани от Ройтерс.

Ердоган иска промени в турската конституция, за да превърне церемониалната роля на президента в изпълнителна – турска визия на системата в САЩ, Франция и Русия.

След завръщането си от посещение в Саудитска Арабия президентът на Турция беше попитан дали е възможно въвеждане на президентска система в страната и в същото време поддържане единството на Турция.

„Вече има примери по света. Вие можете да ги видите, когато погледнете Хитлерова Германия”, отговори той.

И в момента има примери в различни държави, каза още Ердоган пред журналисти, цитиран от местната медия „Доган”.

Основна точка в дневния ред на управляващата Партията на справедливостта и развитието, основана от Ердоган, след спечеленото мнозинство на парламентарните избори през ноември е приемане на нова конституция. Но партията ще се нуждае от подкрепата на опозиционни политически партии.

Опозицията е съгласна, че има нужда от промени в конституцията, изготвена след военния преврат през 1980 година, но не иска да подкрепи президентска система, тъй като се страхува, че много власт ще бъде съсредоточена в ръцете на Реджеп Ердоган.

Малко по-късно от президентството заявиха, че думите на държавния глава са извадени от контекста и Ердоган никога не е давал за пример Хитлерова Германия.