Турският президент Реджеп Ердоган коментира пред СиЕнЕн в интервю, публикувано в петък, че страната му споделя "специални отношения" с руския президент Владимир Путин.

Критикувайки "небалансирания" подход на западните страни към Москва, той обясни, че Анкара е позволила разширяването на Черноморската зърнена инициатива поради "специалните си отношения с президента Путин".

Ердоган подчерта, че Турция е постигнала тази цел, като е имала предвид не само интересите на Изтока и Запада, но и на африканските нации, които са изисквали сделката да бъде постигната.

Той добави, че страната му не е "обвързана от санкциите на Запада" срещу Русия, а е "силна държава", която има "положителни отношения" с Москва.

Президентът, който отива на втори тур на изборите на 28 май, също отбеляза, че ще продължи да си сътрудничи с настоящите и бъдещите лидери на Вашингтон.

Русия отхвърля обвиненията за намеса в изборите в Турция

Русия отхвърля обвиненията за намеса в изборите в Турция

Москва е разочарована от турската опозиция

Реджеп Тайип Ердоган ♥ Владимир Путин, пише "Политико".

Турция ще се противопостави на натиска от Запада и ще продължи да укрепва политическите и икономическите връзки с Москва въпреки пълномащабното си нахлуване в Украйна, настоя президентът на страната седмица преди да се изправи пред избирателите в напрегнат балотаж на избори.

"Русия и Турция се нуждаят една от друга във всяка възможна област", каза Ердоган в интервюто, подчертавайки, че собствените му "специални отношения" с руския президент Путин се задълбочават.

"Западът не води много балансиран подход - има нужда от балансиран подход към страна като Русия", каза Ердоган. "Не сме в момент, в който бихме наложили санкции на Русия, както направи Западът".

Въпреки членството на страната в НАТО, Анкара засили икономическите си връзки с Москва от началото на войната, увеличавайки вноса на евтин руски петрол, наложен от други европейски страни.

Докато снабдява Украйна с хуманитарна помощ и своите местни дронове Bayraktar, Турция се позиционира като неутрална страна в конфликта, като е домакин на поредица от преговори между двете страни.

Ердоган също изигра ролята си на посредник в наскоро подновената черноморска сделка за зърно, която позволи на доставките от блокираните пристанища на Украйна да достигнат до световния пазар. В реч в сряда той изтъкна успеха на споразумението, описвайки Путин като "скъп приятел".

Въпросът с Русия излезе на преден план на президентските избори в Турция, след като съперникът на Ердоган, либерал-демократ, Кемал Кълъчдароглу, миналата седмица обвини Москва, че има пръст в конспирации и дълбоки фалшификати, предназначени да настроят избирателите срещу него.

Тъй като нито един от кандидатите не получи необходимото мнозинство, за да спечели изборите миналата неделя, двамата ще се изправят отново следващия уикенд. Въпреки това, тъй като Ердоган е привлякъл повече от 49 процента от гласовете, Кълъчдароглу е изправен пред тежка битка, за да обърне резултата на две десетилетия действащ президент.

В интервюто си за СиЕнЕн Ердоган намекна, че е малко вероятно да промени външнополитическата си позиция, ако спечели нов мандат, заявявайки, че неговото противопоставяне на молбата за членство на Швеция в НАТО ще продължи.

"В момента не сме готови за Швеция", каза той, "защото една страна от НАТО трябва да има силна позиция, когато става дума за борба с тероризма."

Анкара многократно е обвинявала Стокхолм, че си затваря очите за членове на забранени кюрдски групи, живеещи в изгнание в страната, изисквайки от Стокхолм да екстрадира десетки "терористи" обратно в Турция като част от споразумението за присъединяването й към трансатлантическия военен съюз.

Захарова потвърди зърнената сделка, но дисбалансите продължават

Захарова потвърди зърнената сделка, но дисбалансите продължават

Твърди, че искат да помогнат за гарантиране на глобалната продоволствена сигурност