Турският президент Реджеп Ердоган заяви в сряда, че западните държави, които атакуват исляма, искат да започнат "нови кръстоносните походи", докато между Турция и Франция се разгоря скандал за карикатури на пророка Мохамед.

Ердоган заяви в реч пред депутатите от неговата АК партия в парламента, че отпорът на атаките срещу пророка Мохамед е "въпрос на чест за нас", съобщават France 24, AFP, AP и Reuters.

Ердоган избухна и срещу "негодниците" от френския сатиричен седмичник "Шарли Ебдо", които му се подиграха с карикатура на първа страница.

"Не е нужно да казвам нищо на онези негодници, които обиждат моя любим пророк в такъв мащаб", каза Ердоган и го нарече "отвратителна атака".

Турция обещава също така да предприеме "правни и дипломатически действия" заради карикатурата на Ердоган.

"Уверяваме нашите хора, че ще бъдат предприети необходимите действия, правни и дипломатически срещу тази карикатура", се казва в изявление на турското президентство. Прокуратурата в Анкара започна "официално разследване" на изданието, предаде Анадолската агенция.

Турският гняв от карикатурата засили спора между Турция и Франция за карикатурите на списанието на пророка Мохамед и след като учителят Самуел Пати беше обезглавен пред училище в предградие на Париж по-рано този месец, заради урок за свободата на словото.

"Осъждам тази несравнимо неморална публикация на френския парцал по отношение на нашия президент", написа турският вицепрезидент Фуат Октай в Twitter. "Призовавам моралната и добросъвестна международна общност да се обяви срещу този позор."

Турция гневна на карикатура на Ердоган в "Шарли Ебдо"
Обновена

Турция гневна на карикатура на Ердоган в "Шарли Ебдо"

Мюсюлманите по света обвиняват Макрон в потисничество и колониализъм...