Най-високопоставените турски служители осъдиха в сряда карикатура на президента Реджеп Ердоган във френския сатиричен седмичник "Шарли Ебдо", наричайки го "отвратително усилие" за "разпространение на културен расизъм и омраза", съобщава "Ройтерс".

Турският гняв от карикатурата добави още гориво към спор между Турция и Франция за карикатури на пророка Мохамед, които пламнаха, след като този месец във Франция беше обезглавен учител, който показа на учениците карикатурите в урок за свободата на словото.

"Ние категорично осъждаме публикацията, свързана с нашия президент във френското списание, която не зачита никаква вяра, свещеност и ценности", написа говорителят на президента Ибрахим Калин в Twitter.

"Те просто показват собствената си вулгарност и неморалност. Атаката срещу личните права не е хумор и изразяване на свобода", допълва той.

Карикатурата на корицата на "Шарли Ебдо" показа Ердоган седнал с бяла тениска и гащи, държащ консервирана напитка заедно с жена, облечена в ислямски хиджаб, надписът е "Ердоган: Насаме е много забавен".

За €300-350 ученици посочили на убиеца френския учител

За €300-350 ученици посочили на убиеца френския учител

Убиецът е 18-годишният Абдулах Анзоров

Турският президентски директор за комуникации Фахретин Алтун заяви, че "анти-мюсюлманската програма на Макрон дава плодове".

"Осъждаме това най-отвратително усилие на тази публикация да разпространява своя културен расизъм и омраза", написа Алтън в Twitter.

Ердоган остро критикува Макрон по-рано, заявявайки, че френският лидер се нуждае от проверка на психичното здраве, което накара Франция да отзове посланика си от Анкара.

В понеделник Ердоган настоя за бойкот на френските продукти, а френският търговски министър призова ЕС да предприеме общи мерки срещу Турция.

Карикатурите на пророка Мохамед, смятани за богохулни от мюсюлманите, бяха показани във Франция в знак на солидарност, а Макрон заяви, че ще удвои усилията за спиране на ислямисти, които подкопават френските ценности, разгневявайки много мюсюлмани.

И Ирански вестник публикува карикатура, но на Макрон, реакция от Франция срещу карикатурата няма, продължават протестите в ислямски държави срещу Макрон.

Междувременно прокуратурата на Анкара инициира производство срещу френското списание, заради публикуването на карикатура на Ердоган. Както е отбелязано, делото е образувано срещу служителите на списанието.

Ердоган избухна срещу "негодниците Шарли Ебдо" и Запада за "новите кръстоносни походи"

Ердоган избухна срещу "негодниците Шарли Ебдо" и Запада за "новите кръстоносни походи"

"Уверяваме нашите хора, че ще бъдат предприети необходимите действия"

Нарастващият гняв в мюсюлманския свят срещу френския президент заради "атаки срещу исляма и пророка Мохамед" доведе и до предупреждения за сигурност за гражданите на Франция в повечето мюсюлмански държави, пише "Гардиън".

Реакцията срещу Франция и Макрон в изключително разнообразния мюсюлмански свят с безброй култури, секти, политически системи и нива на икономическо развитие предизвика исторически и съвременни обвинения от пазарите на Херат в Афганистан до луксозните квартали на Аман и университетите в Исламабад.

"Забранено е да се рисува Мохамед", казва мюсюлманина Куаюм. "И какво направиха те, не само го нарисуваха, но го изобразиха по позорен начин и Макрон го проектира върху многоетажна сграда с полицейска защита. Това е много обидно, обидно и неприемливо."

"Френският президент каза, че това е тяхното право да говорят, правото им на изразяване, но не мисля, че свободата на словото означава да не се зачитат други религиозни вярвания", казва Фида Хасан, 26-годишна лекарка от Дака.

Ердоган – „Макрон наистина има нужда от психиатър”, Борел осъди думите му

Ердоган – „Макрон наистина има нужда от психиатър”, Борел осъди думите му

По-рано Борел призова за деескалация...

"Не оправдавам убийството на учителя и убийството на убиеца", добави той. "Но това е двупосочна улица. Ако никой не прави коментари с омраза, насочени към основните вярвания на друга религия, този вид отвратително насилие така или иначе ще бъде намален."

Възприятието, че френският лидер се опитва да преформулира исляма, докосва дълбоки рани, каза Асма Барлас, пенсиониран професор по политически науки в университета в Итака в Ню Йорк. "Еманюел Макрон следва вековната традиция на европейците да казват на мюсюлманите как трябва да тълкуваме или да живеем нашата религия - заради действията на шепа мюсюлмани", обяснява тя.

Френската колонизация на няколко ислямски държави в Африка е вкоренена в съзнанието на много мюсюлмани, които виждат, че цялата им вяра е заклеймена за действията на малък брой насилствени екстремисти, добави Барлас. "Европа също има дълга история с немюсюлмански терористи, но действат рядко, ако изобщо се приписват на "християнството", каза тя. "Естествено, мюсюлманите, които не са терористи - което би било 99,99% от нас - са вбесени от начина, по който нашата религия е анатемосана."

"Паризиен": Убиецът на учителя е поддържал връзки с радикален ислямист от Сирия

"Паризиен": Убиецът на учителя е поддържал връзки с радикален ислямист от Сирия

Спецслужбите разплитат жестокото убийство

Забележките на Макрон също бяха излъчени в Йордания, включително програми, финансирани от държавата, които обикновено действат внимателно, когато обсъждат възпалителни теми, и много хора смениха снимките на профила си в социалните медии, за да добавят рамка с искането "Уважавай Мохамед".

И там колониалната история е все още свежа и предизвиква остро усещане за загуба, каза Мохамад Фаури, 33-годишен, който работи за международна организация за помощ в Аман.

"Виждам как хората отразяват колониалното минало на Франция и снимки на френски войници, държащи отсечените глави на членове на алжирската съпротива", каза той. "Хората мислят за изявлението на Макрон като за пряка атака срещу тяхната идентичност и култура. Те се чувстват обидени. "

Той не изключи, че правителствата в някои мюсюлмански държави виждат възможност да получат народна подкрепа, като демонизират Макрон, но допълва, че чувствата на възмущение са искрени.

Ирански вестник пусна карикатура на "дявола" Макрон

Ирански вестник пусна карикатура на "дявола" Макрон

Карикатурата е придружена от надпис - "Парижкият Иблис (дявол)"