18 - годишният Абдулах Анзоров, който жестоко уби учителя по история Самюел Пати в Париж, не е крил симпатията си към идеите за радикален ислямизъм и поддържал връзка с предполагаем терорист в провинция Идлиб. Това разкри в. "Паризиен".

Фактът на кореспонденция и местонахождението на събеседника на Анзоров е установен по време на съвместно разследване от звеното за борба с тероризма на Националната полиция и Главната дирекция за вътрешна сигурност на Франция. Те открили, че от 12 до 14 септември Анзоров от фалшив акаунт кореспондирал в "Инстрагам" с този човек на руски език. Той му задава въпроси за религията и се интересува от възможността да се премести в другата държава, за да се бие. Самоличността на събеседника все още не е установена.

Седем застават пред съда за убийството на учителя във Франция

Седем застават пред съда за убийството на учителя във Франция

Двама от тези ученици са сред изправените пред съдията

Близките на младежа, разпитани от полицията, казаха, че той започва да симпатизира на радикални религиозни идеи от пролетта на миналата година: той става по-усърден в петъчните молитви и започва да гледа записи на речи на проповедници, които родителите му смятат за радикални. Според тях радикализацията на сина му е насърчена от двамата му приятели от фитнеса Наим Б. и Азим Е., които според разследването са помогнали на Анзоров да се сдобие с нож и два пистолета.

Макрон: Франция засилва борбата с ислямския екстремизъм

Макрон: Франция засилва борбата с ислямския екстремизъм

След убийството на учителя заради карикатури на Мохамед

Самите Наим и Азим обаче уверяват, че това се е случило година преди терористичната атака, когато той е спрял да слуша музика, да пие алкохол и да общува с жени. Започнал да слуша ислямистки песни и да изпраща напомняния за молитви на приятели. Според Азим Абдулах Анзоров е станал агресивен и веднъж дори се е сбил с енориашите на джамия в град Фовил.

Франция затваря джамия в Париж заради обезглавяването на учителя

Франция затваря джамия в Париж заради обезглавяването на учителя

Крути мерки във Франция срещу ислямистите

Имаше обаче и по-очевидни признаци на радикализация. По-специално младежът постави флага на терористичната група "Ислямска държава"като тапет на смартфона си. Освен това той не се поколеба да публикува публикации в подкрепа на екстремисти на личната си страница в "Туитър", както и религиозни заплахи.

Полицията във Франция нахълта в жилищата на десетки ислямистки екстремисти

Полицията във Франция нахълта в жилищата на десетки ислямистки екстремисти

Крути мерки след обезглавяването на учителя

Един от тези записи дори е бил докладван от един от интернет потребителите на специализирания полицейски портал на 24 юни. След поредната жалба от 11 септември полицията предадала информация за него на звеното за координация на борбата с тероризма, но, както отбелязва вестникът, "има почти хиляди подобни предупреждения почти всеки ден", а заплахата от него не се смята за толкова висока.

Седем обвиняеми ще се изправят пред съда по делото за убийството на учителя.