Френската полиция е нахълтала в жилищата на десетки заподозрени ислямистки екстремисти три дни след обезглавяването на учител, който е показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед, съобщи френският вътрешен министър, цитиран от "Франс прес".

Обиските станаха ден след като десетки хиляди хора взеха участие в демонстрации в цялата страна в почит към убития учител Самюел Пати и за защита на свободата на изразяване.

Жералд Дарманен подчерта, че крутите мерки срещу ислямистките мрежи имали за цел да изпратят послание, че "враговете на Републиката" няма да се радват на "минута почивка".

Франция отговаря на "враговете по най-решителния начин, свободата не подлежи на договаряне"

Франция отговаря на "враговете по най-решителния начин, свободата не подлежи на договаряне"

11 души са задържани за убийството на учителя, включително ислямски проповедник

Той каза, че след нападението са започнати над 80 разследвания за реч на омразата онлайн, което предизвика паралели с клането през 2015 г. срещу сатиричното списание "Шарли ебдо", при което 12 души бяха застреляни за публикуване на карикатури на Мохамед.

Тази атака - първата от поредица от нападения, при които бяха убити над 240 души във Франция - изведе над 1 млн. души по улиците на Париж, за да заклейми екстремизма.

Вчера хората отново се събраха на Площада на Републиката в Париж, където световни лидери шестваха заедно с французите през 2015 г.

Някои от тълпата скандираха "Аз съм Самюел", повтаряйки призива "Аз съм Шарли" от 2015 г. от привърженици на свободата на словото.

Макрон за ислямистката атака в Париж: Ще действаме, те няма да спечелят
Обновена

Макрон за ислямистката атака в Париж: Ще действаме, те няма да спечелят

Искат да убият "републиката и нейните ценности, тази битка е наша и е екзистенциална"

47-годишният Пати беше убит на връщане от училището, където преподаваше в предградие северозападно от Париж в петък следобед.

Снимка на учителя и съобщение, в което се признава за убийството му, е намерена в мобилния телефон на убиеца му, 18-годишния чеченец Абдула Анзоров, който беше застрелян от полицията.

Еднадесет души са задържани заради нападението, включително известен ислямистки екстремист ​​и баща на един от учениците на Пати, който го наруга онлайн и призова за уволнението му.

Дарманен обвини двамата мъже, че са издали "фетва" срещу Пати, използвайки термина за ислямски указ, който стана известен с описанието на смъртната присъда от 1989 г., постановена срещу писателя Салман Рушди от иранския аятолах Хомейни.

"Те очевидно са издали фетва срещу учителя", каза министърът по радио "Европа 1".

Полицай застреля нападател, убил мъж в предградие на Париж
Обновена

Полицай застреля нападател, убил мъж в предградие на Париж

Разследването продължава

Семейството на Анзоров идва във Франция, когато той е бил на шест години от мюсюлманската руска република Чечения. Четирима членове на семейството му, потърсили убежище във Франция, са задържани за разпит.

Пати, който е възхваляван от ученици и родители като всеотдаен учител, е бил обект на онлайн заплахи за показване на карикатурите на Мохамед пред учениците си.

Изображенията на пророка са масово разглеждани като табу в исляма.

Според неговото училище Пати е дал възможност на мюсюлманските деца да напуснат класната стая, преди да покаже карикатурите, казвайки, че не иска чувствата им да бъдат наранени.

Вчера президентът Еманюел Макрон нареди бързи действия за противодействие на радикалната ислямистка пропаганда онлайн.

Френските власти също така подчертаха, че ще преследват авторите на около 80 съобщения за съчувствие към Анзоров и ще засилят сигурността в училищата, когато учениците се завърнат след ваканцията.

В неделя демонстрантите на Площада на Републиката издигнаха плакати, на които пишеше: "Не на тоталитаризма на мисълта" и "Аз съм учител".

"Вие не ни плашите. Ние не се страхуваме. Вие няма да ни разделите. Ние сме Франция!" написа в "Туитър" министър-председателят Жан Кастекс, който се присъедини към демонстрацията в Париж.

Атаката в петък е втората по рода си, откакто миналия месец започна процеса за клането срещу "Шарли ебдо".

Списанието препубликува спорните карикатури в навечерието на процеса и миналия месец млад пакистанец рани двама души със сатър пред бившия офис на "Шарли ебдо".

Двама ранени при нападение със сатър край бившия офис на "Шарли ебдо"
Обновена

Двама ранени при нападение със сатър край бившия офис на "Шарли ебдо"

Нападателят е бил арестуван