Френският президент Еманюел Макрон след като нарече обезглавяването на учител в северозападно предградие на Париж "ислямистка терористична атака", заяви ,че "ще действаме... те няма да спечелят", съобщава БиБиСи.

Според информацията, по-рано учителят е показвала на ученици карикатури на пророка Мохамед. Нападателят е застрелян от полицията. Макрон каза, учителят е убит, защото "е учил на свобода на изразяване".

Нападението стана около 17 часа местно време близо до училище. Прокурорите за борба с тероризма разследват.

Нападателят бе застрелян, когато полицаите се опитаха да го арестуват след нападението. Полицията не съобщава никакви лични данни за него.

В момента в Париж тече процес по повод ислямистко нападение през 2015 г. на френското сатирично списание "Шарли Ебдо", също заради карикатури. Преди три седмици мъж нападна и рани двама души пред бившите офиси на списанието.

Какво е известно към момента - Мъж с голям нож напада учител на улица в Конфланс-Сент-Онорин и го обезглавява. Източник от полицията съобщи, че свидетели са чували нападателя да крещи "Аллаху Акбар".

След това нападателят бяга, но местната полиция бързо пристига на мястото. Полицаите настигат мъжа в близкия квартал Ерани. Когато му казват да се предаде той ги е заплаша и полицаите го застрелват, той умира малко по-късно. Разследването продължава.

Четирима души, включително непълнолетен, са арестувани, съобщи съдебен източник пред Франс прес в събота. Арестуваните са свързани с нападателя, каза източникът.

Макрон видя "криза" на исляма, обяви план за защита на светските ценности

Макрон видя "криза" на исляма, обяви план за защита на светските ценности

"Секуларизмът е циментът на обединена Франция"

В туит полицията призова обществеността да избягва района. Френският телевизионен оператор BFMTV съобщи, че нападателят е 18-годишен мъж, роден в Москва. Убиецът се казва Абдула А., той е чеченец, който живе във Франция, органите на реда и специалните служби не са знаели за неговата радикализация, съобщава Le Figaro. Руското посолство в Париж, руски дипломати поискаха информация за нападателя от френските власти.

Според "Монд" жертвата, учител по история и география, е говорил в клас за свободата на изразяване във връзка с карикатурите на Мохамед, които предизвикаха негодувание сред някои мюсюлмани, когато "Шарли Ебдо" ги публикува.

Съобщава се, че учителят е посъветвал учениците мюсюлмани да напуснат класната стая, ако смятат, че могат да се почувстват обидени.

По-рано този месец някои мюсюлмани родители се оплакват в училището от решението на учителя да използва една или повече карикатури като част от дискусия за "Шарли Ебдо", съобщават френски медии.

"Според сина ми той беше супер приятен, супер приятелски настроен, супер любезен", кава друг родител от училището Нордин Чауади пред агенция Франс прес.

Реагирайки на атаката в петък, "Шарли Ебдо" написа в туитър: "Нетърпимостта току-що достигна нов праг и изглежда не спира пред нищо, за да наложи терора си у нас".

Ако този мотив за убийство е обоснован, това ще е дълбоко шокиращо за французите, казва Хю Шофийлд от БиБиСи в Париж. Те ще го възприемат като не просто брутална атака, а брутална атака срещу учител за изпълнението на задължението му.

Във Франция се наблюдава вълна от ислямистко насилие след атаката през 2015 г. срещу "Шарли Ебдо", при която загинаха 12 души, включително известни карикатуристи.

Как реагира Франция - Убийството е "ислямистка терористична атака", каза Макрон пред репортери на мястото на нападението.

"Един от нашите съграждани беше убит днес, защото той преподаваше, учеше ученици на свободата на изразяване", каза той.

Във френския парламент, депутати се изправиха, за да почетат учителя, убит в петък и да осъдят "зверската терористична атака".

Вътрешният министър Джералд Дарманин, пътуващ до Мароко, се връща спешно в Париж.

Министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер написа в туитър, че убийството на учител е нападение срещу Френската република. Той каза, че мислите му са с жертвата и семейството му, а единството и твърдостта са единствените отговори на "ислямисткия тероризъм".

Искат да убият "републиката и нейните ценности, тази битка е наша и е екзистенциална", каза Макрон.

Френските власти вече са задържали родителите, дядото и 17-годишния брат на убиеца, по последна информация общо задържани са девет души. Уточнява се, че роднините на терориста са задържани в град Евре (департамент Ер). Също така стана известно, че сред останалите петима задържани е и бащата на един от учениците, който се оплаква от учителя в социалните мрежи и е приятел на убиеца.

Мюсюлманските лидери във Франция осъдиха убийството, което много публични личности възприеха като атака срещу същността на френската република и нейните ценности на секуларизма, свободата на изповеданията и свободата на изразяване.

Тарек Обру, имам на джамия в Бордо, отрече убийството да е сблъсък на цивилизации.

"Не цивилизацията убива невинен човек, това е варварство", каза Обру пред "Франс Интер", добавяйки, че атаките на ислямисти или техни съмишленици са опустошителни за мюсюлманската общност на Франция.

"Ние сме благодарни за всеки ден, който минава без инциденти", каза той. "Ние сме между чук и наковалня. Той атакува републиката, обществото, мира."

Френските власти ще реагират по възможно най-сериозния начин на убийството, заяви премиерът Жан Кастекс в Twitter. Той подчерта, че "републиката е ударена в сърцето от ислямисткия тероризъм" и изрази солидарност с всички учители.

"Държавата ще реагира на това по най-решителния начин в името на свободния живот на републиката и нейните граждани. Никога няма да се предадем, никога", заключи той.

Ердоган охули Макрон за обещанието му да бори ислямисткия сепаратизъм във Франция

Ердоган охули Макрон за обещанието му да бори ислямисткия сепаратизъм във Франция

"Кой сте вие да произнасяте фраза като структуриране на исляма?"