Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува остро френския си колега Еманюел Макрон заради неговите коментари през миналата седмица, когато обеща да се бори с "ислямисткия сепаратизъм", като подчерта, че тези коментари били "явна провокация" и показвали "наглостта" на френския държавен глава, съобщава "Ройтерс".

Макрон каза, че "ислямисткият сепаратизъм" заплашва да поеме контрола в някои мюсюлмански общности във Франция, а законопроект по въпроса ще бъде изпратен в парламента, като в него има стъпки, които ограничават домашното обучение и насърчаването на преподаването на арабски.

Макрон видя "криза" на исляма, обяви план за защита на светските ценности

Макрон видя "криза" на исляма, обяви план за защита на светските ценности

"Секуларизмът е циментът на обединена Франция"

"Изявлението "Ислямът е в криза", направено от Макрон в град, в който мюсюлманите са мнозинство, е отвъд неуважението, това е явна провокация", изтъкна Ердоган на религиозно събитие в Анкара.

Макрон направи коментарите си по време на посещение в Les Mureaux, бедно северно предградие на Париж.

"Говоренето за структурирането на исляма като лидер на Франция е преминаване на допустимото и наглост", настоя турският държавен глава, който оглавява ислямистката Партия на справедливостта и развитието. "Кой сте вие да произнасяте фраза като структуриране на исляма?"

Турция видя ислямофобия, ксенофобия и расизъм в закона на Макрон за исляма

Турция видя ислямофобия, ксенофобия и расизъм в закона на Макрон за исляма

Според ведомството по-уместно е да се приеме конструктивен път

Турция и Франция са съюзници в НАТО, но са в конфликт по редица въпроси - от политиките им в Сирия и Либия до спор за проучването за газ и петрол от Анкара и морската юрисдикция в Източното Средиземноморие.

Ердоган и Макрон обсъдиха разногласията и двустранните отношения по време на телефонен разговор миналия месец, след седмици на напрежение в Източното Средиземноморие. Двамата държавни глави се договориха да подобрят отношенията и да поддържат каналите за комуникация отворени.

Днес обаче Ердоган изтъкна, че Макрон бил пренебрегнал договорката им с коментарите си, като добави, че етикетирането на мюсюлманите във Франция като сепаратисти щяло да доведе до "големи конфликти".

"Точно както се договорихме да подобрим нашите отношения и за диалог преди около седмица или 10 дни, вижте колко бързо той забрави това", каза Ердоган и подчерта: "Да направи това изявление веднага след (нашия разговор) демонстрира колко уважение трябва да му бъде показано."

Мюсюлмански учен към Макрон: Вие сте в криза, а не ислямът

Мюсюлмански учен към Макрон: Вие сте в криза, а не ислямът

Карадаги заяви, че "бъдещето е на ислямската религия"