Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви план за защита на светските ценности на Франция срещу ислямисткия радикализъм, определяйки исляма като религия в "криза" в целия свят, съобщава "Франс прес".

В дългоочаквано обръщение Макрон настоя "да не се правят отстъпки" в нов стремеж за изтласкване на религията от образованието и публичния сектор във Франция.

"Ислямът е религия, която днес е в криза по целия свят, ние не виждаме това само у нас", отбеляза той.

Той обяви, че през декември правителството ще представи законопроект за усилване на закон от 1905 г., който официално разделя църквата и държавата във Франция.

Мерките, каза Макрон, целят решаване на проблема с нарастващата ислямска радикализация във Франция и подобряване на "способността ни да живеем заедно".

"Секуларизмът е циментът на обединена Франция", настоя той, но добави, че нямало смисъл да се стигматизират всички вярващи мюсюлмани.

Законът позволява на хората да принадлежат към която и да е вяра по техен избор, каза Макрон, но външните прояви на религиозна принадлежност при никакви обстоятелства не могат да бъдат разрешени в училищата или държавната администрация.

Той обяви, че Франция ще се стреми да "освободи" исляма във Франция от чуждо влияние, като подобри контрола върху финансирането на джамиите.

Ще има и по-строг контрол на училищата и сдруженията, обслужващи изключително религиозни общности.

През последните години Франция беше принудена да разгледа внимателно основните си републикански ценности, възприемани от мнозина като застрашени от исляма след поредицата от терористични атаки след 2015 г., удрящи светски свободи като свободата на изразяване.

Двама ранени при нападение със сатър край бившия офис на "Шарли ебдо"
Обновена

Двама ранени при нападение със сатър край бившия офис на "Шарли ебдо"

Нападателят е бил арестуван

Макрон говори една седмица след като мъж рани двама души при нападение със сатър пред бившия офис на сатиричния седмичник "Шарли ебдо" в Париж, което беше осъдено от правителството като акт на "ислямистки тероризъм".

Редакцията на "Шарли ебдо" беше избита през януари 2015 г. от въоръжени ислямисти, които отмъщаваха за публикуването на карикатури на пророка Мохамед.

През януари избухна подновеният дебат за свободата на словото, след като тийнейджър получи смъртни заплахи за атака срещу исляма в "Инстаграм".

А по-рано този месец, разделенията бяха подчертани, когато депутати излязоха, когато студентка влезе в парламента със забрадка.