Полицията във френската столица Париж съобщи, че най-малко двама минувачи са били ранени при нападение със сатър близо до бившите офиси на сатиричния вестник "Шарли ебдо", като впоследствие заподозреният е бил арестуван, съобщава "Асошиейтед прес".

Френската прокуратура за борба с тероризма заяви, че е започнала разследване на случая. Разследването е за "опит за убийство във връзка с терористично начинание", уточни служител на прокуратурата.

Служител на парижката полиция уточни, че макар властите първоначално да смятаха, че нападателите са били двама, е бил задържан само един човек в близост до Площада на Бастилията в източната част на Париж. Впоследствие е бил задържан още един човек, но не се съобщава причината за неговия арест.

Първоначално беше съобщено, че ранените са четирима, но впоследствие информацията беше коригирана.

Репортери на агенцията на мястото на инцидента са видели масирано присъствие на полиция в източната част на Париж, близо до метростанцията "Ришар Льоноар".

Мотивът за нападението не е известен към момента и не е ясно дали е свързан с "Шарли ебдо", които напуснаха района, след като ислямистки екстремисти нападнаха редакцията му през 2015 г., убивайки 12 души.

Полицията не разкрива самоличността на нападателя или ранените, чиито живот не е в опасност, уточни френският премиер Жан Кастекс.

Двамата ранени са работили за компанията за документални филми Premieres Lignes според основателя ѝ Пол Морейра. Той каза пред телевизия BFM, че нападателят е избягал в метрото, а служителите на компанията са били евакуирани.

Премиерът прекрати посещението си в предградие северно от Париж, за да се отправи към вътрешното министерство, за да проследи развитието.

В момента тече съдебният процес във връзка с атаките срещу "Шарли ебдо" в целия град. 

Франция в шок, терористи разстреляха редакцията на парижко списание

Франция в шок, терористи разстреляха редакцията на парижко списание

12 души са убити при стрелба в редакцията на френското сатирично списание „Шарли ебдо" в Париж. Нападателите все още са на свобода. Нападението, в което са участвали най-малко трима добре въоръжени и маскирани мъже, е станало в централната част на Париж, близо до най-известните туристически атракции в столицата.

По-късно от българското министерство но външните работи обявиха, че няма данни за пострадали български граждани при терористичното нападение в Париж.

Българското посолство е в контакт с местните власти и в готовност да окаже съдействие при необходимост. Българските граждани могат да се свържат с мисията ни на следните телефони: +33 1 45 51 85 90, +33 1 45 51 85 90.