Френските власти работят за създаването на по-ефективна стратегия за реагиране на заплахи, съобщи в неделя френският премиер Жан Кастекс в интервю за Le Journal du Dimanche, цитиран от ТАСС.

"В събота събрах ръководителя на Министерството на вътрешните работи, министъра на образованието, за да определя още по-силна, бърза и по-ефективна стратегия за реагиране на ситуации, когато учител е изправен пред заплахи", каза Кастекс. Правителството "работи в тясно сътрудничество с цялата образователна общност, за да предприеме конкретни действия възможно най-бързо."

Премиерът е е провел и среща с представители на образователната общност. "Държавата ще изпълни своите задължения, отговаряйки на враговете по най-решителния начин. Ние няма да се откажем от това, което сме - свободни и просветени граждани на една и неделима република."

"Днес искам учителите да знаят, че в лицето на това ужасно престъпление цялата страна е зад тях. Тази трагедия засяга всеки от нас, защото републиката бе атакувана. Свободата на словото и съвестта, свободата на преподаване, които са в основата на нашия републикански пакт, бяха атакувани. Но ислямисткият тероризъм никога няма да спечели, защото свободата е по-силна", подчерта премиерът.

Отговаряйки на въпроса дали е необходимо да се изучават карикатури на пророка Мохамед в училище, Кастекс отбеляза, че "тези карикатури са станали неразделна част от историята и учителите, а не министър-председателя, решават да ги обсъждат в клас или не. Но няма съмнение, че тези, които преподават знания на нашите деца, трябва да останат свободни да го правят. Тази свобода не подлежи на договаряне", каза той.

Коментирайки публикуването на карикатури в медиите, премиерът отбеляза, че "пресата е свободна да прави това и задачата е това да остане така завинаги. Точно защото сме демокрация, защото имаме независима преса, ние се превръщаме в мишена за онези, които се подчиняват на мракобесието и тоталитарната идеология", каза Кастекс.

Според Кастекс, "терористичната заплаха остава на много високо ниво във Франция, но се е променила по своя характер. Рискът от терористични действия, организирани и планирани извън националната територия, е заменен от риска, основан на действия, извършвани често от един човек, понякога без участието на никой друг", каза премиерът.

Това "прави работата на разузнавателните служби още по-деликатна и сложна. За да се противопоставим на този тип риск, трябва да активизираме усилията си за идентифициране на тези, които могат да показват признаци на радикализация и терористично насилие", каза премиерът.

"Ние сме напълно мобилизирани срещу терористични рискове и Франция може да се гордее с отличната си разузнавателна система", каза Кастекс. В момента властите на републиката работят по проект на закон за борба със сепаратизма, който се планира да бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет през декември. Премиерът подчерта, че "не изключва" завършването му в близко бъдеще.

Макрон за ислямистката атака в Париж: Ще действаме, те няма да спечелят
Обновена

Макрон за ислямистката атака в Париж: Ще действаме, те няма да спечелят

Искат да убият "републиката и нейните ценности, тази битка е наша и е екзистенциална"

Общо 11 души са задържани към момента за убийството на учителя Самуел Пати, един в събота вечерта и един днес, съобщиха от полицията.

Последният задържан е жена, която е била част от кръга на нападателя в Ивелин. В събота вечерта полицията задържа ислямски проповедник в град Пантен (предградие на Париж). Не се предоставя информация за това какви връзки е поддържал с убиеца. Преди това ръководителят на прокуратурата за борба с тероризма в страната Жан-Франсоа Рикар съобщи, че девет души са в ареста.

Той коментира, че полусестра на един от задържаните, която в момента се издирва от съда за терористични престъпления, се е присъединила към терористите от "Ислямска държава" през 2014 г. Двама души са отишли ​​в полицията, за да съобщят, че наскоро са имали контакт с убиеца, добави прокурорът.

На 16 октомври, вечерта в Conflans-Saint-Honorine (регион Ил дьо Франс), учител бе нападнат близо до училището, където е преподавал история. Нападателят му преряза гърлото, след което бяга и опитва да заплаши пристигналите на мястото полицаи, застрелян е.

Според разследването на 5 октомври, по време на урок за свободата на словото, учителят е показал на учениците карикатури на пророка Мохамед. След това учителят започва да получава заплахи от родителите на ученици от неговия клас. Той се оплака за това в полицейското управление.

Прокурор Жан-Франсоа Рикар коментира, че престъплението е извършено от 18-годишен мъж "с чеченска националност, роден в Москва на 12 март 2002 г., който е имал статут на бежанец, той не е бил в полезрението на правоохранителните служби". Във Фанция е от 12 години.

18-годишният терорист Абдулах А. е живял в нормандския град Евре, на около 100 км от мястото на убийството и няма видима връзка с учителя или училището, той отива в колежа в петък следобед и пита учениците да посочат учителя, допълва Рикар. Нападателят последва учителя Пати, който се прибира пеша след училище, нанася множество рани по главата с нож и след това обезглавява жертвата. Нападателя крещи "Аллах Акбар" и публикува снимки на жертвата в акаунт в Twitter, заедно с обиди към Макрон и френцузите - "неверници" и "кучета".

Базираната в Страсбург Асамблея на чеченците в Европа заяви в изявление: "Както всички французи, нашата общност е ужасена от този инцидент."

Кадиров осъди ислямистката атака в Париж, призова да не се търси чеченска следа

Кадиров осъди ислямистката атака в Париж, призова да не се търси чеченска следа

Не си играйте с религиозните чувства на мюсюлманите, поиска лидерът