Чеченският лидер Рамзан Кадиров осъди нападението в парижко предградие и изказа своите съболезнования на семейството на жертвата. В съобщение, публикувано в неговия канал в Telegram, Кадиров заяви, че категорично отхвърля всякакви прояви на тероризъм, но в същото време настоя да не се нараняват религиозните настроения на хората.

Кадиров призова френските следователи да не търсят "чеченска следа" в нападението, подчертавайки, че нападателят е прекарал по-голямата част от живота си във Франция и вероятно е бил радикализиран там.

"Това не е първият път, когато Франция се опитва да прехвърли вината за всичките им проблеми върху чеченците. Бъдете сигурни, чеченците нямат нищо общо с това", подчерта Кадиров и добави, че престъпникът няма гражданство.

Припомняме, че френският президент Еманюел Макрон след като нарече обезглавяването на учител в северозападно предградие на Париж "ислямистка терористична атака", заяви ,че "ще действаме... те няма да спечелят", съобщава БиБиСи.

Според информацията, по-рано учителят е показвала на ученици карикатури на пророка Мохамед. Нападателят е застрелян от полицията. Макрон каза, учителят е убит, защото "е учил на свобода на изразяване".

Нападението стана около 17 часа местно време близо до училище. Прокурорите за борба с тероризма разследват.

Нападателят бе застрелян, когато полицаите се опитаха да го арестуват след нападението. Полицията не съобщава никакви лични данни за него.

В момента в Париж тече процес по повод ислямистко нападение през 2015 г. на френското сатирично списание "Шарли Ебдо", също заради карикатури. Преди три седмици мъж нападна и рани двама души пред бившите офиси на списанието.

Макрон за ислямистката атака в Париж: Ще действаме, те няма да спечелят
Обновена

Макрон за ислямистката атака в Париж: Ще действаме, те няма да спечелят

Искат да убият "републиката и нейните ценности, тази битка е наша и е екзистенциална"

Какво е известно към момента - Мъж с голям нож напада учител на улица в Конфланс-Сент-Онорин и го обезглавява. Източник от полицията съобщи, че свидетели са чували нападателя да крещи "Аллаху Акбар".

След това нападателят бяга, но местната полиция бързо пристига на мястото. Полицаите настигат мъжа в близкия квартал Ерани. Когато му казват да се предаде той ги е заплаша и полицаите го застрелват, той умира малко по-късно. Разследването продължава.

Четирима души, включително непълнолетен, са арестувани, съобщи съдебен източник пред Франс прес в събота. Арестуваните са свързани с нападателя, каза източникът.

Терористът, който обезглави учител в Париж, е руски гражданин

Терористът, който обезглави учител в Париж, е руски гражданин

Макрон посети мястото...

Френският телевизионен оператор BFMTV съобщи, че нападателят е 18-годишен мъж, роден в Москва. Убиецът се казва Абдула А., той е чеченец, който живе във Франция, органите на реда и специалните служби не са знаели за неговата радикализация, съобщава Le Figaro. Руското посолство в Париж, руски дипломати поискаха информация за нападателя от френските власти.