Седем души, включително двама непълнолетни, са предадени на съдия като част от продължаващото разследване на убийството на френския учител Самюел Пати през миналата седмица. Информацията съобщава "Ройтерс", позовавайки се на представител на отдела за борба с тероризма към прокуратурата.

Пати беше обезглавен на 16 октомври пред училището в квартал на Париж, където преподава. Той е убит от 18-годишен от чеченски произход. Полицията уби нападателя.

Франция затваря джамия в Париж заради обезглавяването на учителя

Франция затваря джамия в Париж заради обезглавяването на учителя

Крути мерки във Франция срещу ислямистите

Разследващите обявиха, че убийството е отмъщение, след като учителят използва карикатури с пророка Мохамед по време на занятие за свободата на словото. Мюсюлманите вярват, че всяко изобразяване на пророка е богохулство.

Роднина на ученик, който е публикувал видео с обвинения към учителя, използвал карикатури в клас, е сред седемте задържани.

Прокуратурата съобщи, че нападателят разпитал ученици пред училището и поискал да посочат Пати, докато излизал от дома си.

Двама от тези ученици са сред изправените пред съдията.

Макрон: Франция засилва борбата с ислямския екстремизъм

Макрон: Франция засилва борбата с ислямския екстремизъм

След убийството на учителя заради карикатури на Мохамед

Убийството шокира Франция и напомни за атаката преди пет години срещу сатиричното списание "Шарли ебдо", след като публикува карикатури с пророка Мохамед. Обществени фигури определиха убийството на учителя като атака срещу Републиката и френските ценности.

Френският регионален вестник La Nouvelle Republique е получил заплахи по социалните мрежи, след като публикува карикатура на пророка Мохамед на главната си страница.

Днес ще бъде почетена паметта на убития учител в Сорбоната в Париж.

Полицията във Франция нахълта в жилищата на десетки ислямистки екстремисти

Полицията във Франция нахълта в жилищата на десетки ислямистки екстремисти

Крути мерки след обезглавяването на учителя