Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова турците "никога да не купуват френски стоки", предаде "Ройтерс".

"Ние виждаме антиислямските обиди и расисткия тероризъм на Макрон като заплаха за националната ни сигурност и от това се ръководим, когато изготвяме плановете си", подчерта Ердоган в реч в Анкара, като добави, че Турция ще предприеме ответни мерки, ако е необходимо.

Ердоган също така призова международната общност да "защити мюсюлманите във Франция, които са преследвани заради вярата си" и да спре кампанията на Макрон на "омраза".

Маас: Атаката на Ердоган срещу Макрон е дъно

Маас: Атаката на Ердоган срещу Макрон е дъно

Германия е солидарна с Франция в борбата срещу ислямисти и приветства отзоваването на френския посланик в Анкара

"Франция действително е част от нацизма. Човекът, който ръководи Франция и който се нуждае от психиатрично лечение, започна да насърчава атаките срещу мюсюлманите", продължи Ердоган.

Това става, след като Париж осъди отговора на Анкара на изявлението на Макрон срещу радикалния ислям и отзова посланика си в Турция за консултации.

Преди това Ердоган настоя, че френският президент бил обидил милиони френски граждани мюсюлмани и "се нуждае от психиатрично лечение". Той предупреди, че "враждебността към исляма означава враждебност към Турция".

Ердоган нападна "фашистка" Германия и призова Макрон да потърси психиатър

Ердоган нападна "фашистка" Германия и призова Макрон да потърси психиатър

Какъв е проблемът на Макрон с исляма и мюсюлманите

Германският външен министър Хайко Маас изрази солидарност с Париж в борбата срещу радикалния ислям, като разкритикува коментара на Ердоган за речта на Макрон.

"Ние сме солидарни с Франция както по отношение на личните атаки на президента Ердоган срещу президента Макрон, които смятам за нова ескалация и които са абсолютно неприемливи, така и по отношение на борбата срещу ислямистките екстремисти, особено след ужасяващата терористична атака (в Париж), изтъкна германският първи дипломат.

По време на речта си на церемония в чест на френския учител по история Самюел Пати, който беше обезглавен от ислямистки екстремист, Макрон призова да се "освободи исляма във Франция от чуждото влияние и да се засили контрола върху финансирането на джамиите". Макрон също така подчерта, че Франция ще продължи да защитава свободата на словото и да ще засили битката срещу радикалния ислям.

Ердоган: Европа се приближава към мрака на Средновековието

Ердоган: Европа се приближава към мрака на Средновековието

Ердоган осъди полицейска операция в джамия в германската столица в Берлин

На 16 октомври Пати беше обезглавен от 18-годишен чеченец с френско гражданство в предградие на Париж, след като показа на учениците си карикатури на пророка Мохамед като част от урок за свободата на словото. Впоследствие убиецът беше застрелян от полицията.

Нападението предизвика национално и международно погнуса, като френските медии препубликуваха карикатурите в чест на убития учител и жертва на радикален ислямизъм, а вследствие на това много от медиите получиха смъртни заплахи.

Макрон: Франция засилва борбата с ислямския екстремизъм

Макрон: Франция засилва борбата с ислямския екстремизъм

След убийството на учителя заради карикатури на Мохамед