Външният министър на Германия Хайко Маас осъди в понеделник коментарите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за френския президент Еманюел Макрон, съобщава "Дойче веле".

Ердоган постави под въпрос психическото състояние на Макрон, след като Макрон осъди "ислямистка терористична атака" срещу учител в Париж.

По време на пресконференция Маас определи атаката на Ердоган като "ново дъно". Франция отзова своя посланик в Турция в събота, тъй като Макрон заяви, че изявлението на турския президент е "неприемливо".

Като заяви, че Германия е солидарна с Франция в борбата срещу радикалните ислямисти, Маас добави, че "приветства с голямо разбиране" отзоваването на френския посланик в Анкара за консултации.

Като заяви, че борбата срещу ислямисткия тероризъм не трябва да се приравнява с расизъм и ислямофобия, Маас заяви, че всеки, който прави това, е "безотговорен" и "служи на целите на тези, които искат да разделят обществото". "Няма да приемем това", каза Маас.

Ердоган повтори обидните си забележки към френския президент Емауел Макрон в речта на своята партия на 7-ия обикновен конгрес на Малатия в неделя. Ердоган вижда тревожни признаци на нарастваща ислямофобия в Европа и цитира войната на президента Макрон срещу радикалния ислям след убийството на учителя Самуел Пати, който беше обезглавен във Франция.

Обидите на турския президент Ердоган срещу френския държавен глава Еманюел Макрон са неприемливи, особено в светлината на убийството на учител в предградията на Париж, заяви в понеделник на брифинг официалният представител на германския кабинет на министрите Щефен Зайберт.

"Германското правителство е принудено да вземе предвид изявленията на турския президент Ердоган по отношение на френския президент Еманюел Макрон. Това са срамни изявления, които са напълно неприемливи, особено в светлината на ужасното убийство на учител от ислямски фанатик", каза Зайберт.

Говорител на кабинета припомни, че турският президент критикува и обиските, извършени от полицията на Германия в джамия в Берлин миналата седмица. "Германските правоприлагащи органи действат въз основа на законодателство", подчерта Зайберт, като отбеляза, че обвиненията в дискриминация срещу определена група вярващи в Германия са принципна грешка.

Ердоган – „Макрон наистина има нужда от психиатър”, Борел осъди думите му

Ердоган – „Макрон наистина има нужда от психиатър”, Борел осъди думите му

По-рано Борел призова за деескалация...