Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел определи като неприемливо изказването на турския президент Реджеп Таип Ердоган, че държавният глава на Франция Еманюел Макрон трябва "да се лекува".

"Забележките на президента Ердоган по отношение на президента Макрон са неприемливи. Призовавам Турция да сложи край на тази опасна спирала на конфронтация." - написа Борел в профила си в Twitter.

Припомняме, в коментар за отношението на Макрон към мюсюлманите и исляма, Ердоган заяви, че Макрон трябва да се лекува.

Ердоган нападна "фашистка" Германия и призова Макрон да потърси психиатър

Ердоган нападна "фашистка" Германия и призова Макрон да потърси психиатър

Какъв е проблемът на Макрон с исляма и мюсюлманите

"Какъв проблем има с исляма и мюсюлманите човекът с име Макрон? Какво още може да се каже за държавен глава, който не разбира какво е това свобода на вероизповеданията и показва такова отношение към милиони хора, които живеят в неговата страна и изповядват друга религия?" - заяви Ердоган пред конгреса на оглавяваната от него Партия на справедливостта и развитието.

След като Борел отправи призив за деескалация на напрежението, турският лидер отново повтори думите си за Макрон. Той заяви пред турска телевизия, че френският президент е "денонощно обсебен от Ердоган" и затова "наистина трябва да се прегледа при психиатър".

Ердоган: Европа се приближава към мрака на Средновековието

Ердоган: Европа се приближава към мрака на Средновековието

Ердоган осъди полицейска операция в джамия в германската столица в Берлин