Западът се занимава с подмяна на понятията и се отнася с предразсъдъци към Турция.

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в интервю за ТАСС ден преди посещението си в Русия.

По някакви причини Западът се занимава с подмяна на понятията и намеква за опити на Турция да промени своя светски характер. Такова нещо няма, изтъкна Ердоган.

"Не трябва да се отнасяте към Турция с предразсъдъци. Процесите, които съществуват в европейското общество, се случват и в турското общество", допълни той. 

Според него "по въпроса за зачитането и гарантирането на демократичните права и свободи Турция не може да бъде сравнявана със страните от ЕС".

Относно разследването на Алпарслан Челик, заподозрян за убийството на пилота на руския самолет Су-24 Олег Пешков, Ердоган поясни, че продължава.

Ердоган коментира и реализирането на проекта „Турски поток”. По думите му не съществуват препятствия за реализирането на тръбата, подчертавайки, че по-голямата част от газа за Турция идва от Русия.

Междувременно в интервю за френския вестник Le Monde турският държавен глава предупреди, че споразумението между Анкара и Брюксел няма да бъде прилагано, ако ЕС не изпълни своята част от споразумението, а именно отмяна на визите за турци.

ЕС не се държи по честен начин с Турция”, предупреди той, подчертавайки, че е трябвало още на 1 юни визите за турци да бъдат премахнати.

„Ако нашите искания не бъдат удовлетворени, няма да е възможно вече да се прилага реадмисия”, изтъкна още той.

Турският лидер ще посети Санкт Петербург във вторник за първа среща с руския президент Владимир Путин от 2015 година. Отношенията между двете държави бяха замразени за повече от половин година, след като през ноември Турция свали руски боен самолет.

Това ще бъде историческо посещение, ново начало. По време на разговорите с моя приятел Владимир аз вярвам, че ще отворим нова страница. Нашите страни имат много неща да свършат заедно”, изтъкна Ердоган пред руската медия.

В петък съветникът на Путин по външна политика Юрий Ушаков заяви, че двамата лидери ще обсъдят възобновяване на енергийните проекти, икономическите отношения и ситуацията в Сирия. Според не се очаква двете страни да подпишат нови споразумения, а да подчертаят важността на разговорите.